Deel dit artikel
-

Bill (SNS Bank) gelanceerd

SNS Bank heeft Bill, het nieuwe betaalsysteem via messenger dat speciaal is gericht op jongeren, in alle stilte gelanceerd. Mensen die van te voren hebben aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in het betaalsysteem, kunnen vanaf vandaag een teken van leven verwachten van Bill, het msn-karaker waarmee voortaan door jongeren via messenger gebankierd kan worden.

Bill heeft vanaf vandaag dan ook een tabblad in msn messenger, zo vertelt woordvoerder Mia Schaafsma van SNS Bank. Bill is een laagdrempelige prepaid betaalmethode (je moet Bill als het ware opladen, wil je er mee kunnen betalen) voor kleine bedragen op internet  en is speciaal ontwikkeld voor de msn-generatie (msn heeft circa 4,7 miljoen gebruikers in Nederland).

Het betaalsysteem van SNS Bank is niet alleen bedoeld voor het afhandelen van betaaltransacties bij webshops door de msn'ers. Ook kan er via msn geld worden overgemaakt naar buddies (vriendjes en vriendinnetjes die ook op msn zitten). Vandaar ook de naam ’buddybanking’. Wie geld wil overmaken naar een buddy betaalt daarvoor 3 eurocent per transactie.

Een jongere die Bill wil gebruiken, hoeft geen rekening te hebben bij SNS. Het maakt niet uit bij welke bank hij of zij klant is. Aanmelden is ook gratis. Bill maakt wel gebruik van de systemen van de SNS Bank en daarmee is SNS dus ook eigenaar van Bill. Het maximale saldo dat op een Bill-rekening kan staan is 500 euro.

Wie Bill wil gebruiken moet daarvoor wel per transactie gaan betalen. Er staat tegenover dat er geen administratiekosten of abonnementskosten aan verbonden zijn. De gebruiker moet zoals gezegd wel enkele eurocenten betalen als er bijvoorbeeld geld wordt overgemaakt naar een buddy. Geld ontvangen en betalen bij webshops blijft volgens SNS Bank gratis. Webwinkeliers worden via Bill ook al opgeroepen om zich aan te sluiten bij Bill.

Als gimmick zet SNS Bank Bill ook in als shopbot, vertelt Schaafsma. “Bill struint voor mensen die te kennen hebben gegeven met het hem in zee te gaan het internet af op zoek naar aanbiedingen,” zegt Schaafsma. Wekelijks gaat Bill msn-gebruikers bestoken met een aanbieding. Dat kan, zoals deze week, bijvoorbeeld goedkoper sms'en zijn.

Bill is ontwikkeld door SNS Bank in samenwerking met msn, LogicaCMG en betaalsysteem Ogone. Media Republic tekende voor een deel van het design.

Met de privacy van de mensen die zich hebben opgegeven voor Bill neemt SNS Bank het kennelijk niet zo nauw. SNS heeft iedereen die zich via Bill had aangemeld in de cc gezet. Volgens Schaafsma betreft het een blunder van de eerste order. “Iemand heeft zonder er bij na te denken gewoon op de verzendknop gedrukt. We sturen iedereen een excuus-mail,” aldus Schaafsma.

UPDATE 24-03-2005 11.32 uur: Laatste alinea toegevoegd.

Deel dit bericht

5 Reacties

Willem

Om het maar even in perspectief te plaatsen: ook met PayPal (sinds enige tijd onderdeel van eBay) kun je (kleine) betalingen doen, artikelen afrekenen in webshops, en veilingbetalingen uitvoeren. Het is een wereldwijd geaccepteerd systeem en heeft inmiddels meer dan 60 miljoen gebruikers. Alle betalingen zijn (!) gratis, jawel. De vraag is dus wat SNS-Bill toevoegt en of het kostentechnisch interessant is. Ik denk het niet. Het lijkt mij het zoveelste Nederlandse initiatief voor (kleine) internet-betalingen, dat niet goed overdacht is en tot mislukken gedoemd lijkt.

jan nijboer

laten we het in deze eens hebben over veiligheiddaar lees je weinig over,terwijl we weten dat msn absoluut niet veilig iser zitten nog altijd lekken in en is vergeven van mensen die msn proberen te hackenmijn vraag is dus in deze,of de banken die verliezen die klanten kunnen leiden door hackers op zich nemen of dit op de gebruikers afschuivener wordt op dit momemt zoveel wettelijk geregelt dat dit zeker geregelt moet worden door de wetdenk u maar aan de loterijen,democratie maar de staat beslist maar even,en dat is dus bezijden de democratie 

Michel

Afgezien van de relatieve onveiligheid van het systeem(het blijft MSN) vindt ik de site er niet echt profi uitzien. Het ziet er in elkaar geflanst uit en is omringd door reclame. Ik vind het niet betrouwbaar overkomen. Mede daarom denk ik dat het gedoemd is te mislukken. Verder vraag ik me af in hoeverre transacties worden gelogd en doorgegeven worden aan derde partijen(adverteerders, want het blijft MSN). Ik heb al helemaal geen trek in advertenties op basis van mijn betaalgedrag via een dergelijk systeem.

Renee

Daarnaast zit het ook nog vol met bugs en denk foutjes.. De meest rare vond ik als je een paspoort uit 2001 hebt, welke geldig tot 2006 (volgens het paspoort), en BIll (gates??) aangeeft dat het paspoort verlopen is.Rare jongens die van de SNS.

Sander

Jammer dat Nederlanders altijd zo negatief zijn als iets gelanceerd word! De beste stuurlui staan aan wal zeggen ze wel eens. Ik hoop dat het SNS lukt om er een succes van te maken, ik hoop ook dat er dan mensen zijn die dat ook eens laten horen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond