Deel dit artikel
-

Bing groeit licht, Twitter stagneert

Loopt de hype rond microblogdienst Twitter ten einde? En geven gebruikers Bing dan toch een serieuze kans? Bezoekcijfers vormen reden tot discussie.

Webteller Comscore brengt de eerste cijfers over het gebruik van Bing, de vernieuwde zoekdienst van Microsoft.

De vergelijking is getrokken tussen zoeken via Microsoft vóór en na de introductie, in de Verenigde Staten: in de week van 26 tot 30 mei was de penetratie onder Amerikaanse zoekers online nog 13,8 procent. De week van de lancering van Bing, die van 2 tot 6 juni, was de penetratie 15,5 procent. Microsofts aandeel in resultaatpagina’s steeg van 9,1 tot 11,1 procent, over dezelfde twee weken gemeten.

Dit is in elk geval een indicatie dat de publiciteit van Microsoft met de vervanging van Live search effect heeft gesorteerd. Maar of dit effect ‘groot’ genoemd kan worden, is onderwerp van discussie.

Belangrijker is de vraag of Bing zal beklijven bij gebruikers, dus hoe de cijfers de komende maanden gaan uitpakken. Bing zal dan Google moeten vervangen, of op zijn minst als een goed alternatief gebruikt moeten worden. Google heeft een sterke positie met de taakbalk en als startpagina.

Zo is bij Alexa.com, die veel telt maar statisch niet betrouwbaar genoemd mag worden, de aanvankelijke groei van Bing zichtbaar: een groei naar 4 procent bereik, met momenteel een dalende trend tot onder de 4 procent.

Twitter nieuwtje eraf?

In een heel andere fase bevindt zich Twitter, maar de precieze duiding is afhankelijk van interpretatie van statistieken. Teldienst Compete toont dat de groei van Twitter in de Verenigde Staten stagneert: een toename met 1,5 procent over mei 2009. Ter vergelijking: Google groeide nog met ruim 4 procent en Facebook met 8,5 procent.

De jaarlijkse groei van Twitter is nog wel fenomenaal: ruim duizend procent, ofwel elf keer zoveel gebruikers als in mei 2008. Maar de maandelijkse groei stagneert dus. Zie hier de vergelijking grafisch en in cijfers.

De trend voor Twitter is niet gunstig meer. Zo’n 90 procent van de gebruikers twittert zelf niet of nauwelijks. Dat staat in dit boeiende onderzoeksresultaat van een student van Harvard, waar ook uit blijkt dat mannen vooral andere mannen volgen en vrouwen de aandacht meer verdelen tussen vrouwen en mannen.

Eind april al kwam Nielsen met cijfers waaruit bleek dat 60 procent van de nieuwe twitteraars het nog geen maand volhoudt met de kwebbeldienst.

De vraag is nu of de stagnatie die voor de VS is gemeten, een gebruikelijke moeilijke tussenfase is op weg naar een volgende groeispurt, of dat gebruikers het langzamerhand voor gezien houden met de gehypte dienst.

Twitter blijft, anders dan Bing, wel de publiciteit halen. Gisteren werd bekend dat Twitter een test wil doen voor verificatie van Twitternamen van beroemde personen. De introductie van ‘Verified Accounts’ kondigde Biz Stone zelf aan.

Juridische druk van bekende personen vormt de reden. Bovendien vinden velen Twitter juist aantrekkelijk omdat je, anders dan op bijvoorbeeld forums, weinig tot geen last hebt van anonimiteit en alle bijkomende ellende.

 

 

Deel dit bericht

13 Reacties

Sjoerd

(bada)Bing is slechts een goedkoop aftreksel van Google.Mensen zijn slimmer dan Microsoft denkt, wanneer zij echt een aantrekkelijk alternatief of additionele zoekmachines kunnen bieden gaan de mensen het wel gebruiken.Op dit moment is alleen de achtergrond anders, de resultaten zowel betaald als niet betaald worden gelijk als Google getoond. Sorry, maar is het net als Live. Gedoemd te mislukken (ach gut ..)

Joost

Ik gebruik Bing nu 1 week en kijk al niet meer op Google (alleen nog af en toe om resultaten te vergelijken).Ben er zeer tevreden over en denk ook dat het een serieuze concurrent zou kunnen zijn als niet heel veel mensen bij voorbaat al negatief tov MS zouden staan.  Naast dat feit ben ik blij dat er een serieus alternatief is naast het TE machtige Google! Stel Bing wel even in op US-English want de NL variant is niet zo goed. Weet iemand eigenlijk waarom Microsoft Bing gafaseerd over landen uitrolt? 

Willem

@ Joost, je staat bij MS of bij door MS ingehuurd bedrijf op de payroll? Ik heb bij een aantal Bing nieuws items 1 zelfde reactie gezien. "Na een week gebruik, tevreden enz" Ik ben benieuwd wat je zoal zoekt dat je met droge ogen kan beweren dat Bing betere of de zelfde resultaten oplevert als Google door het een serieuze concurrent te noemen. Ik kan dat allerminst beamen na een aantal dagen zo objectief mogelijk proberen te Bingen. Met vooral technische, ict gerelateerde zoek acties. Bing, what's in a name, Bing Is Not Google!

Hannov

1. De NL versie van Bing is nog steeds minder dan Google. (geen travel, waardeloze prijsvergelijker, geen goede nieuws agregator, etcetera) 2. Maar de VS versie van Bing heeft duidelijke voordelen boven Google, vooral op het gebied van reizen, shopping en video/foto's. (de travel applicatie is superieur aan wat Google biedt). 3. Cranky Geek John C. Dvorak en Leo Laporte, etcetera.. allemaal positief verrast over Bing. 4. Bing ziet er aardiger uit dan Google.  ik gebruik Bing (VS versie) nu ongeveer de helft van de tijd ipv Google. Vaak doe ik nog een vergelijkende search bij Google om te kijken of er veel verschil is.  

Rolf Diepeveen

Voordat mijn reactie verkeerd wordt uitgelegd eerst maar dit: ik ben een enorme Google fan en mijn bedrijf heeft een Google certificaat (Hayona). Dus was ik zeer sceptisch over Bing en overtuigd dat het waarschijnlijk niets zou kunnen zijn.Toch maar geprobeerd en ik kan er niet omheen; de zoekresultaten spreken mij erg aan. En dat is uiteindelijk het enige dat zal gaan tellen voor de gebruiker; kan ik snel vinden wat ik zoek. De resultaten in Bing zijn wat mij betreft beter gerangschikt en relevanter. Ik hoef gewoon door minder rotzooi te zwoegen voordat ik gevonden heb wat ik zoek. Het zou maar zo kunnen zijn dat dingen als backlinks en pagerank in Bing minder belangrijk zijn voor een hoge positie dan de relevantie t.o.v. de zoekopdracht. Maar dat is puur gissen hoor. Eigenlijk ben ik ook wel een beetje blij want concurrentie tussen deze twee giganten is alleen maar goed voor de gebruiker. Op het Web bestaat bijna geen trouw aan een merk en met ??n klik ben je ergens anders waar het je beter bevalt.

Dennis Saaltink

Nu iedereen het SEO trucje door heeft is Google toch echt minder relevant geworden dan het een paar jaar geleden was. Hoe dat voor Bing zit: geen idee, maar misschien zal daar uiteindelijk ook een trucje voor komen. Wel vind ik hun interface om afbeeldingen te zoeken prettiger.

Sjoerd

@Dennis: welk SEO trucje is dat dan?  Het draait om relevantie voor bezoekers en aangezien er zeer veel bedrijven zijn die echt geen kaas hebben gegeten van 'zoekmachine optimalisatie' waren de resultaten eerder slechter dan dat zij nu zijn.

Michel H

Ik ben Bing nog aan het uitproberen, tot nu toe ben ik niet ontevreden maar ook niet heel aangenaam verrast. Waar ik wel doodmoe van word zijn de enorm kritische reacties op mensen die Bing wel de frisse wind in zoekmachineland vinden. Als je serieus overtuigd bent van het feit dat iemand betaald wordt voor een reactie zoals hierboven, wordt het tijd voor een lange vakantie. Op een strand hier ver vandaan. Zonder iets dat ook maar lijkt op een computer.

Dennis Saaltink

@ Sjoerd: het trucje van zoekmachine optimalisatie over de site heen gooien en zo de zoekmachine pleasen in plaats van de gebruiker. Degene met het grootste SEO inspanning komt sneller bovenaan, niet per definitie de meest relevante. Google is groot geworden omdat het relevante zoekresultaten leverde. Ik stel voor mezelf vast dat het de laatste 2 jaar minder vaak raak is.

Julie

hoe krijg je bing weg? want ik irriteer me er kapot aan dat ik elke keer die 2e pagina krijg als ik internet opstart.. wie kan me helpen! thanks alvast

Wallie

Julie,Bing is here to stay.

Gijsbert Anthony

Ook overgestapt op bing, veel verschil is er niet maar de visuele ervaring is gewoon aangenamer, ik gebruik een zoekmachine zo elke 30 seconden als ik achter de pc zit, dus een aangenaam beeld is voor mij extra aantrekkelijk, ook de doorlopende foto pagina's is een plus.  De groei van Twitter stagneert misschien, maar het is voor mij wel een geweldige tool, makkelijke toegang tot hoop interessante berichten en nieuws, daarnaast vind ik dat het veel beter gericht is op het uitwisselen van informatie dan elk ander social network.  Bing & Twitter kunnen van mij gerust blijven

Joost

@Willem Nee, ik word (helaas 😉 niet betaald door MS of via via op de payroll..moet je daarin teleurstellen.Ik ben wel een .NET ontwikkelaar, maar dat is dan ook mijn enige relatie tot MS.Omdat ik ontwikkelaar ben zoek ikzelf net als jij OOK juist (ongeveer 100x / dag) op ICT gerelateerde zaken, denk dan aan .NET, MySQL, MSSQL, jQuery, XML etc.Daarin vind ik Bing JUIST beter! Dus jouw bevindingen verbazen mij. Waar ik tot nog toe mindere resulaten in Bing van kreeg zijn zeer lokale Nederlandse partijen (kleine bedrijfjes bijv.) daarin moet ik in de zoekopdacht nog expliciet aangeven dat ik resultaten uit NL wil. Dat mag wat mij betreft dus verder gelokaliseerd worden.Nogmaals mijn vraag: waarom rolt MS dit niet in 1x goed wereldwijd uit?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond