Deel dit artikel
-

Binnen jaar mogelijk tv-diensten Tiscali en Wanadoo

Tiscali en Wanadoo zijn net als Tele2 en KPN van plan tv-diensten te lanceren. Tiscali is positief over een proef met PCTV waarbij enkele honderden abonnees al via het web naar tv-kanalen kunnen kijken. En Wanadoo start begin volgend jaar onder de naam Orange met internet-tv.

Dit zeggen woordvoerders van Tiscali en Wanadoo tegen Emerce. Beide internetproviders kondigden vorig jaar, net als Versatel/Tele2 en KPN, tv-diensten aan. Vorige maand lanceerde KPN de IPTV-dienst Mine, terwijl Versatel/Tele2 al sinds augustus vorig jaar televisie via internet uitzendt naar haar ADSL2+-abonnees.

Wanadoo zei vorig najaar in de zomer van 2006 in Nederland met een tv-dienst te beginnen, maar de tv-plannen liepen vertraging op vanwege de naamsverandering van Wanadoo naar Orange. Wanadoo-woordvoerder Dianne Potters: "We hebben de introductie van Wanadoo TV uitgesteld tot begin 2007. De lanceringsdatum is vertraagd ten opzichte van wat we eerder hebben aangekondigd. Dat komt doordat de prioriteit van 2006 voor Wanadoo zit in de rebranding naar Orange. Daar moeten we veel werk voor verzetten. Vandaar dat de tv-dienst is verschoven." De Wanadoo-naamswijziging vindt voor eind 2006 plaats.

Hoe de tv-dienst er precies uit komt te zien, kan Potters nog niet zeggen. Aannemelijk is dat Wanadoo/Orange gebruik zal maken van de Live Box, een modem en MediaCenter-achtig apparaat dat veel abonnees hebben gekregen.

Tiscali heeft al sinds november een proef lopen waarbij vijfhonderd abonnees via het web naar twintig tv-kanalen kunnen kijken. 'PCTV' noemt Tiscali dat: in tegenstelling tot KPN en Tele2/Versatel is er geen decoder nodig om naar de beelden te kijken op tv. In plaats daarvan is alles is te zien op het computerscherm, gewoon in de internetbrowser. Tiscali besluit eind deze maand of de landelijke proef met PCTV wordt uitgebreid, zegt Wander Bruijel.

"Er zijn al interessante, bruikbare resultaten uit de test gekomen. De eerste gebruikers waren erg enthousiast. Ze bleken relatief veel te kijken naar de niche kanalen, zenders die normaal gesproken op de kabel niet zo'n groot bereik halen", aldus Bruijel. Voordeel van Tiscali's PCTV is volgens hem dat er geen decoder nodig is zoals bij KPN en Tele2/Versatel. "Het is gewoon een van onze internetdiensten net als online gaming of storage."

Om naar de kanalen te kunnen kijken is een goedkope ADSL-verbinding van 2 MB/s voldoende. De twintig kanalen die Tiscali aanbiedt zijn Talpa, MTV, TMF, Kanal D, High TV, Bloomberg, alle publieke kanalen, Discovery, BBC World, DC Travel & Living, MBC, Animal Planet en Baby TV. De prijzen voor 'Tiscali TV' zijn nog niet bekend. "Maar het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat abonnees de tv-dienst krijgen bij een duurder abonnement. Dat moeten we nog bepalen," aldus Bruijel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond