Deel dit artikel
-

Bird wil met Breda primeur elektrische huursteps

Bird, een soort Uber maar dan voor elektrische steps, wil van Breda een proefstad maken. Samen gaan ze minister Cora van Nieuwenhuizen akkoord vragen voor experiment van zes maanden.

Inwoners en bezoekers van de Brabantse stad moeten op drukke plekken in de stad makkelijk een elektrische step kunnen pakken en deze met een app opsluiten. Dan gaat ook de teller lopen die de eindprijs van de huur bepaalt.

Tijdens de proef willen Bird en Breda samenwerken met onderwijsinstellingen in Breda, IenW, RDW en SWOV. “Dit experiment kan het ministerie helpen bij het opstellen van het definitieve toelatingskader voor innovatieve voertuigen”, zegt Jonatan de Boer van Bird in de Benelux.

“De proef helpt gemeenten ook een goed regulerend kader op te stellen. Wij stellen daarom graag onze data, kennis en inzichten beschikbaar aan lokale en nationale overheden en onderwijsinstellingen.”

De brief wordt deze week ingediend bij de minister. Daarin staat het formele verzoek om een uitzondering te maken, voor het experiment, op de bestaande regels voor welke voertuigen wel en niet op de Nederlandse wegen mogen.

Sinds een klein jaar effent De Boer het pad voor de lokale introductie van de e-steps die in andere grote steden enthousiast worden omarmd.

In Europese steden als Parijs, Antwerpen, Madrid, Warschau en Wenen is een gemiddelde Bird-rit zo’n twee kilometer. Inmiddels gebruiken honderdduizenden mensen al regelmatig de deelsteps van Bird. Het bedrijf is afkomstig uit de VS. Onlangs begon ook de eerste proef in Duitsland, in Bamberg.

Eenderde van alle ritten start of eindigt bij een OV-halte en meer dan zeventig procent van de gebruikers geeft aan minder met de auto te reizen door de komst van deelsteps in hun stad.

De Bird-steps werden afgelopen zomer al gesignaleerd in Amsterdam:

De Boer heeft al met verscheidene grote steden gesproken en wordt daar positief ontvangen. De stad Rotterdam heeft al aangegeven dat wanneer het ministerie en RDW de steps toestaan dat ze direct welkom zijn op de wegen in de havenstad.

Het bedrijf wil komende maanden zijn diensten uitrollen naar vijftig Europese steden en het aantal beschikbare steps met een factor tien vergroten.

Foto: Phillip Pessar (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond