Deel dit artikel
-

‘Bitcoin wordt de Napster van de financiële wereld’

Charlie Shrem voorziet dat Bitcoin dezelfde impact op de financiële wereld zal hebben als Napster in de muziek en e-mail bij de posterijen. “Het is geen vervangend valuta, wel een veilig, onafhankelijk en eenvoudig systeem.”

De Amerikaan presenteerde gisteren op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht zijn visie van Bitcoin op de e-commercewereld. Dat is op zich geen revolutionaire visie, want het nieuwe ‘betaalsysteem’ doet precies hetzelfde als de gangbare betaalmiddelen. Het verschil: de veiligheid en anonimiteit.

“Banken en creditcardmaatschappijen rekenen vergoedingen van drie tot vijf procent per transactie. Dat is om de kosten van hun infrastructuur te dekken en om fraudegevallen te vergoeden. Zelf zie ik inmiddels wekelijks afschrijvingen van mijn bankrekening die ik echt zelf niet heb gedaan.” Hij was pas een van de slachtoffers van de grote lek van creditcards bij warenhuis Target.

“Ik ben ook eigenaar van een café. We hadden een klant die voor zevenduizend dollar feest vierde met champagne, hapjes en veel gasten. We hadden hem duidelijk en onmiskenbaar op camera. Toch weerhield dat zijn creditcardmaatschappij om de dag daarna, op zijn verzoek, de betalingen terug te vorderen. Hij claimde dat hij niet in onze zaak was.”

De New York, oprichter van de Bitcoin Foundation, geeft met deze voorbeeden uit eigen praktijk aan, dat het bestaande financiële systeem verre van feilloos werkt. Bitcoin daarentegen is én veilig, onafhankelijk én anoniem. Hij is ook de eerste om te erkennen dat het nog een jong systeem is dat sterke schommelingen in de wisselkoers kent.

Bitcoin kan daarom voor ondernemers een waardevol betaalmiddel worden. “Webwinkeliers die ‘echt geld’ willen ontvangen maar ook Bitcoin willen kunnen accepteren, gaan naar een partij als Bitpay. Zij zetten het virtuele geld voor je om euro’s of dollars.”

Amazon.com begon ooit als boekenwinkel, maar afgelopen jaren is gebleken dat de boekenwinkel slechts een van de applicaties is van de onderliggende infrastructuur. Of geld en betalingen de killer-app zijn voor het Bitcoinsysteem kan Shrem niet inschatten. De basis van het systeem is dat gebruikers eigendom in een veilige, onafhankelijke omgeving aan elkaar kunnen overdragen zonder dat het is gekoppeld aan iemands identiteit.

Foto: r.nial.bradshaw (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

NilsR

Ben benieuwd of dit verhaal een beetje is overgekomen bij winkeliers?

Het lastige aan de Bitcoin discussie is dat er zelden duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen het Protocol, het Betaalsysteem en de Valuta. Dit maakt het lastiger om kennis over te dragen.

Winkeliers zijn vaak afgeschrikt door de schommelingen in valutakoers en doen daarmee ook onterecht Bitcoin als betaalsysteem af.

Los van de bitcoin valuta heeft het betaalsysteem onder andere als voordeel dat:
1) kosten worden bespaard op transacties (geld ontvangen is goedkoper)
2) transacties niet teruggedraaid kunnen worden (zoals bij credit card ellende)
3) transacties gedaan kunnen worden door een doelgroep die geen toegang heeft tot traditionele financiele systeem (denk aan leveren van bijv digitale goederen aan derde wereld)

De ontvangen bitcoins kunnen direct in andere valuta worden omgewisseld mocht je bang zijn voor de schommelingen in waarde. Dat omwisselen kost dan vaak wel weer geld wat de lagere transactiekosten weer wegneemt.

Erwin Boogert

Aan de reacties uit de zaal viel, op de tweede dag van de WWVD, niet veel af te lezen. Op de eerste dag, toen Shrem ook sprak, zou de zaal afgeladen zijn geweest. Wat toen de reacties waren, weet ik niet. Donderdag (gisteren) stond er wel een verhaal in het FD met wat reacties van winkeliers.

Marcel (WebshopAdvies)

Denk dat het risico voor webwinkels laag is wanneer je het direct omzet naar Euro’s, dus zeker het proberen waard.

Voor Bitcoin als valuta op zich kan het nog alle kanten op gaan. Napster had namelijk een grote impact, maar heeft het als dienst op zichzelf niet overleefd.

Marco O.

Bitcoin wordt al in China geblokkeerd als digitaal betaalmiddel. De nationale banken van diverse landen zullen bitcoin verder ook aan banden leggen. Maar een zal sterven voor de vrijheid van anderen zoals Napster

Arjen Jongeling

Ik neem aan dat het de creditcardmaatschappij /niet/ weerhield om de betaling van de feestvierder terug te vorderen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond