Deel dit artikel
-

Bits of Freedom niet blij met beoogd premier Dick Schoof

Bits of Freedom maakt zich zorgen over de benoeming van premier Dick Schoof. Zijn ministerie ontving in 2021 van Bits of Freedom de Big Brother Awards voor een scala aan privacyinbreuken, maar ook voor het nalaten om op te komen voor de rechtsbescherming van burgers.

Gedurende zijn loopbaan heeft Schoof in verschillende hoedanigheden voor het ministerie van Justitie en Veiligheid gewerkt. Sinds 2020 is hij er secretaris-generaal (SG), de hoogste ambtenaar.

In zijn tijd als chef bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), bleek deze dienst gemeenten te hebben aangespoord om moskeeën te laten infiltreren. Volgens NRC hebben zeker tien gemeenten commerciële partijen ingehuurd om heimelijk onderzoek te laten doen in gebedshuizen. Met naam en toenaam werd er beschreven wie van wie familie was, welke opleidingen mensen hadden gedaan, wie onderling ruzie had en waar mensen in geloofden.

Ook hield de NCTV jarenlang burgers op sociale media in het geniep in de gaten. Vanachter nepaccounts en een apart opgetuigd, ‘vuil’ IT-systeem dat niet naar de overheid te herleiden was. Binnen het NCTV bestond er geen twijfel over dat de praktijk illegaal was: de wet werd willens en wetens overtreden.

Tijdens zijn bewind bij de NCTV, had Schoof het ook op encryptie gemunt. Encryptie, van belang voor de vertrouwelijkheid van al onze online communicatie, is volgens BOF voor Schoof een doorn in het oog.

De nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, met daarin het omstreden sleepnet, kon ook op goedkeuring van Schoof rekenen. Hij noemde het internet in 2016 een ‘black box’ en stelde dat de nieuwe wet het enkel mogelijk zou maken dat de diensten gericht mensen zouden volgen. Niets was natuurlijk minder waar. Onder zijn bewind (Schoof was tussen 2018 en 2020 directeur) bleven de diensten vragen om meer bevoegdheden, en kwamen ze belangrijke waarborgen rondom het gebruik van gegevens van burgers niet na. We dienden er een klacht over in waarna de AIVD verplicht werd vijf bulkdatasets te vernietigen.

Foto Sander Heezen (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond