Deel dit artikel
-

Bits of Freedom herpakt strijd om online burgerrechten

Bits of Freedom, de organisatie die strijd voor digitale burgerrechten, keert terug. Ze gaat vechten tegen databases die inbreuk maken op privacy en komt op voor een open en vrij internet.

Na drie jaar afwezigheid, wegens gebrek aan financiële middelen, krijgt Bits of Freedom  een frisse start. Met geldelijke steun van Stichting Internet4all, van provider Xs4all, wordt de orgainsatie opnieuw opgebouwd.

BoF komt onder leiding van Ot van Daalen, voormalig advocaat van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. In zijn openingstoespraak (download PDF) zei hij nieuwe medewerkers te gaan werven om zijn doelstellingen te realiseren.

In december 2008 riep D66-voorman Alexander Pechtold nog op tot heroprichting van BoF. Hij vindt dat de Nederlandse bevolking zich lankmoedig opstelt in de strijd voor behoud van zijn burgerrechten. Als politicus strijdt hij daarvoor, maar “de stem van een burgerrechtenbeweging zou helpen. Die is er niet uit laksheid”.

Oud-politicus Tom Kok, nu voorzitter van DM-brancheorganisatie DDMA, riep tegelijk met Pechtold op tot strengere normen voor de omvang met persoonsgegevens. Die oproep was niet gericht aan de politiek, maar aan marketeers. "Er moet een principiële discussie komen over het opruimen en schonen van databases, een opruimplicht van data".

BoF zal proberen de overheid, publieke opinie en beeldvorming over digitale te beïnvloeden met informatie. Van Daalen verwijst expliciet naar de immense databases met verkeersgegevens van bellers en internetters, reisdata rondom de OV-chipkaart en gedigitaliseerde vingerafdrukken. Hij liet zich afgelopen weekend niet uit over het feit dat marketeers steeds nauwkeuriger profielen van internetsurfers kunnen opbouwen en exploiteren.

Daarnaast laat BoF vermoedelijk zijn stem horen bij thema’s als het filteren en afknijpen van internetverbindingen als methode om wetsovertredingen tegen te gaan.

Foto: hyku (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Ton from Utrecht

goed nieuws en blij dat ik al die tijd klant gebleven ben bij xs4all 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond