Deel dit artikel
-

Black Friday en Cyber Monday: fysieke winkels laten corona achter zich

In fysieke winkels is in de week tot en met Cyber Monday (inclusief Black Friday) beter verkocht dan in dezelfde week van 2021. Met pinpassen werd pakweg 116 miljoen keer aan winkelkassa’s afgerekend, ongeveer 15 procent vaker dan in 2021. De omzet met pinnen bedroeg naar schatting 3,01 miljard, zo’n 10 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Betaalvereniging.

Met iDEAL is tussen dinsdag 22 en maandag 28 november ruwweg 31 miljoen keer online afgerekend, voor een geschat totaalbedrag van 2,76 miljard, ongeveer hetzelfde als vorig jaar.

Ten opzichte van een recente gewone week profiteren webwinkels het meest van Black Friday en Cyber Monday, meer dan fysieke winkels. In fysieke winkels werd pakweg 10 procent vaker met pinpassen en creditkaarten afgerekend dan in een normale week en in webwinkels werd met creditkaarten en iDEAL ongeveer 30 procent vaker afgerekend.

Dat er tijdens deze koopjesweek in webwinkels nauwelijks meer werd gekocht dan vorig jaar, lijkt vooral het gevolg van de coronabeperkingen die vorig jaar rond deze tijd van kracht waren. Daardoor was er vorig jaar een opleving van online aankopen en bleven de aankopen aan de toonbank sterk achter bij eerdere jaren.

Gemiddeld vindt ruwweg een kwart van alle iDEAL-betalingen in webwinkels plaats. Ongeveer een kwart is voor mobiele betaalverzoeken zoals Tikkies en de helft is voor andere online betalingen, zoals gemeentebelastingen, online facturen en het online aanvullen van beltegoeden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond