Deel dit artikel
-

Black Friday-week: Pakketvolume stijgt 63,7%

Webwinkels moeten zich opmaken voor piekweken met een toename van het pakketvolume van maar liefst 63,7 procent in de dagen naar Black Friday.

Dat voorspelt verzendplatform Sendcloud op basis data van voorgaande jaren.

“Als gevolg van inflatie was het afgelopen jaar nog maar de vraag wat Black Friday en Cyber Monday gingen doen. In de praktijk bleken de koopjesdagen een blijvertje en noteerden we dezelfde week vijf procent groei ten opzichte van een jaar eerder. Ook dit jaar verwachten we daarom dat het traditioneel druk wordt,” aldus algemeen directeur Rob van den Heuvel.

Terwijl de feestdagen pas plaatsvinden in december neemt het pakketvolume al vanaf november (+25,5%) gestaag toe. December is echter de drukste maand met krap een derde (+31%) meer pakketten dan het gemiddelde over het hele jaar.

Deze getallen zijn in lijn met wat Monta gisteren met Emerce deelde. De fulfillmentspecialist rekent een stijging voor van om en nabij de zestig procent richting Black Friday.

Hoewel de pakketbedrijven de logistieke planning goed op orde lijken te hebben, zal de drukte toch merkbaar zijn voor de consument. Sendcloud: “Hoewel het pakketvolume al vanaf week 47 een vlucht neemt, tekent dat zich vanaf week 48 sterk af in de levertijden. Waar de gemiddelde levertijd van een pakket 1,61 dagen is, loopt dat in de week voorafgaand aan pakjesavond op tot 1,90 dagen.”

De slimme consument wacht niet thuis op zijn pakketje en hoopt dat het op tijd komt. De logistieke softwarespecialist uit Eindhoven rekent voor, dat verzending naar een servicepunt aanzienlijk sneller is in vergelijking met traditionele bezorging aan huis, namelijk 1,54 dagen tegenover 1,61 dagen.

Directeur Edwin van der Ham van Monta: “De inzet van afhaallocties door webwinkels is wel een opkomende trend. Bij voorkeur wil de consument kunnen kiezen waar en wanneer hij zijn pakketje kan ophalen. Ook de vraag naar ‘groen vervoer’ stijgt. De helft van de klanten wil zijn pakketje niet per se mórgen in huis, blijkt uit onderzoek, en wil gerust iets langer wachten als de bezorging duurzaam is.” Eerdere cijfers van Sendcloud onderschrijven dat.

Jorrit Steinz van marktplaatsspecialist ChannelEngine signaleert verder, dat de feestdagen niet stoppen op 27 december. Tegen Emerce zegt hij: “Al twintig jaar zie ik dat de ‘decemberverkopen’ blijven doorgaan tot in januari. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een cadeaubon kregen en die verzilveren of consumenten die een ‘me-too aankoop’ doen. Winkeliers profiteren ervan als ze hun aandacht en campagnes scherp houden tot in januari.”

Foto: Anthony Quintano (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Tracy

Wij krijgen steeds meer het gevoel dat de drukte zich verplaatst naar Kerst. Black friday is mooi, maar een nog grotere groep legt dit jaar de cadeaus onder de boom. Wellicht wel gekocht tijdens deze periode, maar dat zou qua ruilen ed niet passen.

Oscar - Comptoir de l'Or

Het wordt een interessante tijd voor zowel retailers als analisten. Hoe gaan we verkopen lopen dit jaar, met de oorlog(en), inflatie en stijgende kosten in het achterhoofd? Laat men dit meewegen, of moet het geld toch vooral rollen tijdens de feestdagen? Eerlijk is eerlijk: ik laat het gewoon rollen. Toch denk ik dat er over het algemeen minder uitgegeven gaat worden dit jaar, ten opzichte van het voorgaande jaar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond