Deel dit artikel
-

Het blijft kommer en kwel bij Nokia

Een nettoverlies van 1,4 miljard euro, dalende verkoop van smartphones en nog geen licht aan het einde van de tunnel. Nokia omschrijft zijn kwakkelende positie als: ‘In transitie’.

Het Finse telecombedrijf maakte aan het begin van de middag de resultaten over het tweede kwartaal bekend. En die zijn, vergeleken met andere telefoonmakers, niet al te rooskleurig. De telefoonbusiness, die goed is voor meer dan de halve omzet, loopt forse klappen op. Het netwerkbedrijf Nokia Siemens, goed voor ruim veertig procent omzetaandeel, boekte nog een groei van dertien procent.

Binnen drie jaar, zo luidt de voorspelling, heeft driekwart van de wereldbevolking Europa een smartphone. IPhones zitten aan de bovenkant van de markt, toestellen met Android en Firefox OS in het midden en aan de onderkant. De laatste twee zijn de platformen die in de armere, niet-Westerse landen op veel vraag kunnen rekenen. veel Nokia moet hard knokken om zich weer een vertrouwde plek te veroveren. De signalen van het kwartaalverslag stemmen nog niet positief.

De verkoop van smartphones daalde met veertien procent tot tien miljoen. Vier miljoen van die toestellen draaien op het platform van Nokia’s toekomst: Windows. Zestig procent is nog Symbian en MeeGo. De telefoonomzet, die voor een derde draait op smartphones, daalde met vijf procent tot vier miljard.

Nokia’s Amerikaanse topman Stephen Elop omschrijft het derde kwartaal als ‘uitdagend omdat we in een overgangsperiode zitten.’ Pas in het vierde kwartaal komt Windows Phone 8 uit. Consumenten zouden dat gegeven kunnen aangrijpen om in het huidige kwartaal maar geen Nokia te kopen. Vervolgens moet Windows Phone 8 op Nokia zich gaan bewijzen, iets dat allerminst zeker is.

De downloadwinkel van het Windowsplatform gaat volgens de Finnen wel goed vooruit. Begin 2012 lagen daar vijftigduizend applicaties in de schappen. Nu zijn dat er honderdduizend. Hoe breder de keuze en hoe hoger de kwaliteit van een app store, hoe makkelijker een consument zich op dat platform begeeft.

Geholpen door het resultaat van Nokia Siemens Networks en de nog stabiele verkoopcijfers van featurephones wist het telecombedrijf nog een kleine omzetplus te noteren. De verkopen stegen in het tweede kwartaal met drie procent tot 7,5 miljard euro. Het nettoresultaat blijft met een verlies van 1,4 miljard euro diep rood kleuren. De kaspositie van Nokia is stevig. Er ligt 4,2 miljard euro netto klaar.

In de afgelopen weken liet de leiding van Nokia ook weten, dat als de samenwerking met Microsoft niet het gewenste resultaat oplevert dat er nog een Plan B bestaat. Wat dat omvat, is niet bekend.

De koers van het aandeel Nokia staat op eenvijfde van zijn hoogtepunt eind 2007. Beleggers vinden dat Nokia er beter voorstaat dan ze dachten en belonen Elops werk met een koerssprong van bijna twintig procent halverwege de middag.

Foto: Justin Marty (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Frank Reinders

Wat is de bron van ‘de voorspelling’? Wat wordt bedoelt met iPhones aan de bovenkant van de markt? De omzet van Apple? Of de verkoopprijs van het product? En Firefox OS bestaat niet, moet dat niet Blackberry zijn?

Jeroen Bos

Firefox OS bestaat zeker wel, maar is alleen nog niet commercieel beschikbaar. Ik ben het daarnaast niet eens met de stelling dat Android voor de armere landen is. Apple mag dan een dominante positie hebben in vele westerse landen, In de meeste westerse landen heeft Android inmiddels een marktaandel van meer dan 50%, zo ook in de US.

Erwin Boogert

Frank, in de tekst heb ik links geplaatst die je vragen beantwoorden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond