Deel dit artikel
-

Blockchain ingezet voor regulering emballagestromen in de bouw

De blockchain gaat een grote rol spelen in de bouw- en installatiesector. Dat verwachten Draka, Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een succesvol verlopen proef. Hierin werd de technologie toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren.

Ruim een half jaar lang al registreren Draka en Technische Unie een deel van hun onderlinge transport van kabelhaspels. Hiervoor gebruiken zij een digitaal beheersysteem op basis van blockchain-technologie van RTI Blockchain. Het uiteindelijke doel is om de emballagestroom beter te reguleren en alle duizenden haspels die Draka elk jaar levert in omloop te houden.

Momenteel komt slechts een klein deel retour terwijl kabelhaspels ‘herbruikbare ladingdragers’ zijn met een grote restwaarde. Een fors hoger retourpercentage moet verspilling van materialen en grondstoffen voorkomen en kosten beperken.

De pilot, die zich beperkte tot de bekende blauwe, recyclebare haspels van Draka, krijgt nu een definitief vervolg.

De volgende stap is om de efficiëntie van het registratiesysteem te optimaliseren door het aan andere systemen, zoals ERP, te koppelen via API’s (application programming interface). Op deze manier wordt de emballagestroom integraal onderdeel van het primaire bedrijfsproces. Zo komt alle informatie over emballage up to date en real-time voor alle deelnemers beschikbaar.

De bedrijven stellen hun platform open voor andere emballageproducten en deelnemers. Het initiatief kan volgens hen voor een doorbraak van blockchain in de grootzakelijke markt zorgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond