Deel dit artikel
-

‘Blockchain onmisbaar voor toeleveringsketens’

Blockchain wordt onmisbaar voor toeleveringsketens wereldwijd. Dit voorspelt het nieuwste rapport van het Capgemini Research Institute. Door investeringen en partnerships zal de zogenoemde distributed ledger technologie (DLT) onder meer maakindustrie, consumentenproducten en retailsector domineren.

De technologie zal volgens de onderzoekers worden ingezet voor kritische functies binnen de toeleveringsketen, van het volgen van de productie tot het monitoren van voedselketens en het waarborgen van wettelijke naleving.

Het rapport Does blockchain hold the key to a new age of supply chain transparency and trust? voorspelt verder dat blockchain tegen 2025 alom vertegenwoordigd is in het zakelijke verkeer. Van alle organisaties die blockchain implementeren, doet slechts 3 procent dit op grote schaal en bevindt 10 procent zich in de pilotfase.

Het Verenigd Koninkrijk loopt voorop met grootschalige implementaties en pilots van blockchain. Nederland bevindt zich in de middenmoot.

De grootste drijfveren voor Nederlandse bedrijven om te investeren in blockchain zijn: kostenbesparing, het verhogen van inkomsten en het beperken van risico’s. De drijfveren van organisaties wereldwijd zijn anders, namelijk: kostenbesparing, beter kunnen traceren en het verbeteren van transparantie.

Ondanks het optimisme, zijn er nog steeds zorgen over het te behalen rendement en samenwerking tussen partners in de toeleveringsketen. De meerderheid van de Nederlandse organisaties ziet de regelgeving als een uitdaging voor het toepassen van blockchaintechnologie. Het privacybeleid is volgens 82 procent van de Nederlandse bedrijven de grootste operationele uitdaging.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond