Deel dit artikel
-

Blockchain-oplossing voor containervervoer IBM en Maersk eind dit jaar live

IBM en het Deense transportbedrijf Maersk lanceren nog voor het einde van het jaar een blockchainoplossing genaamd TradeLens, waarmee alle handelingen rond het containervervoer en overslag kunnen worden versneld. De haven van Rotterdam en de Nederlandse douane zijn deelnemers aan het project.

Het platform verzamelt kritische data over elk transport in real time. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om een locatie van een container te bepalen. Nu verloopt het contact daarover nog over meerdere schijven.

Het programma ClearWay, dat onderdeel is van het project, vervangt bestaande oplossingen, zoals digitale bedrijfsdocumenten (EDI).

In de praktijk is het containervervoer minder geautomatiseerd dan men zou denken als gevolg van vele verplichte papierstromen.

Tijdens experimenten met het nieuwe platform kon de tijd die nodig was voor het verschepen van verpakkingsmaterialen met veertig procent worden ingekort, wat duizenden dollars aan kosten scheelde. De totale sector is zo’n 4 miljard dollar groot.

Blockchain, de grootboektechnologie achter Bitcoin, moet de transparantie vergroten. De beide partners achten de eigenschappen van blockchaintechnologie namelijk bij uitstek geschikt voor ‘grote netwerken van ongelijksoortige partners’.

Het is zeker het niet enige blockchain-initiatief in de transportsector. Het Nederlandse CargoLedger zet ook blockchain in om het vele papierwerk in het transport terug te dringen. IBM maakt gebruik van hyperledger, een eigen ontwikkelde technologie.

De samenwerking tussen IBM ’s werelds grootste containerverscheper A.P. Moller-Maersk werd eerder dit jaar aangekondigd. General Motors, Procter & Gamble, Agility Logistics, de douaneautoriteiten van Singapore en Peru, APM Terminals en PSA International werden toen als eerste deelnemers genoemd.

Op dit moment doen zeker twintig haven en terminals mee, plus nog eens allerlei andere bedrijven als Hamburg Süd and Pacific International Lines.

Het platform heeft overigens vertraging opgelopen. Eerst zou TrandeLens eind 2017 worden gelanceerd. Eind dit jaar moet het platform voor iedereen beschikbaar zijn.

Foto: Haven Rotterdam (Eric Bakker)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond