Deel dit artikel
-

‘Blokkade Facebook-overname Giphy is aanstaande’

De Britse toezichthouder Consument & Markt zou op het punt staan de beoogde overname van Giphy door Facebook te blokkeren.

In handen van Facebook, of eigenlijk: Meta, zou Giphy een te grote marktmacht krijgen. Het bedrijf zou strengere eisen kunnen stellen aan partijen TikTok en Snapchat. Zij zouden meer klantdata moeten delen alvorens toegang te krijgen tot de prikkelende geanimeerde fotootjes.

Een ander punt van zorgen, zo vertellen goed geïnformeerde maar anonieme bronnen aan de Financial Times, is de marktconcentratie die op de advertentiemarkt zou ontstaan. Facebook heeft al 40 à 50 procent van de displaymarkt in handen. Met Giphy zou meer reclame-inkomsten aan de markt onttrekken.

Toezichthouder Consument & Markt begon in juni zijn onderzoek naar de beoogde overname. In augustus maakte het formeel bezwaar. Op uiterlijk 1 december moet er een uitspraak zijn.

Dit zou de eerste keer zijn dat de Britse overheid een overname door een techgigant blokkeert. Het is ook tekenend voor het groeiende verzet van overheden tegen de marktmacht van partijen als Amazon, Facebook en Google.

Facebook kondigde in mei 2020 aan het platform te willen kopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond