Deel dit artikel
-

BMW overweegt eigen, Europese Uber

Bestuurslid Peter Schwarzenbauer van BMW Group speculeert er hardop op een Europese variant van Uber te willen ontwikkelen.

Dat laat Schwarzenbauer doorschemeren in een vraaggesprek met Spiegel Online. Of BMW daadwerkelijk een dergelijke vervoersdienst bouwt, laat hij tactisch in het midden.

Het is ‘voorstelbaar’ dat BMW voor het wagenpark teruggrijpt op de honderden BMW’s en Mini’s die het met autoverhuurder Sixt in grote Duitse steden parkeerde. Gebruikers van de vervoersdienst DriveNow gebruiken die als een soort Greenwheels. Iemand zou een auto kunnen huren om vervolgens op zijn beurt autoritjes aan derden aan te bieden.

Als er iemand bij BMW Group is die hierover mag speculeren is het Schwarzenbauer wel. In het bestuur is hij eindverantwoordelijk voor Mini en Rolls-Royce maar dus ook DriveNow en de venture-capitalactiviteiten van i Ventures.

DriveNow is behalve in Duitsland ook actief in Denemarken, Engeland, Oostenrijk en Zweden.

De BMW-bestuurder stelt dat Uber in Europa nog niet massaal is doorgedrongen vanwege de Amerikaanse cowboymentaliteit waarmee de zwaar gefinancierde startup de markt op kwam. Hij gaat er van uit dat het bedrijf nog een keer grondig zal proberen om Europa voor zich te winnen. Tot het moment dat dat is gelukt, is er ruimte voor andere partijen om autodeeldiensten op te schalen.

Afgelopen weekend stelde cleantechspecialist Tony Seba in het FD nog, dat de gevestigde auto-industrie binnen vijftien jaar is weggevaagd. Niet de consument, maar bedrijven als Uber, Google en BMW zijn de voertuigbezitters. Tegen betaling stellen zij hun op duurzaam opgewekte energie rijdende vehikels ter beschikking aan klanten. BMW betaalt daar met DriveNow-achtige initiatieven nu leergeld voor.

Foto: Torsten Scholz (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond