Deel dit artikel
-

Bod op Cnet door tv-bedrijf CBS

CBS Corp. wil eigenaar worden van de grootste ict-website van de Verenigde Staten, Cnet. De prijs bedraagt 1,8 miljard dollar, een kleine 1,2 miljard euro.

Dat hebben CBS en Cnet samen bekendgemaakt vóór aanvang van de beurshandel op Wall Street.

De overname door CBS komt als een reddingsboei voor Cnet dat in een verhit gevecht met aandeelhouders dreigde te geraken. Hedge fund Jana Partners, met 10 procent van de aandelen, poogde het bestuur van Cnet over te nemen. In totaal is 38 procent van Cnet in handen van hedge funds.

Nu biedt CBS 11,50 dollar per aandeel Cnet, een premie van 45 procent op de slotkoers van bijna 8 dollar gisteren. Daarmee zijn de ontevreden aandeelhouders waarschijnlijk de monden gesnoerd. Ze waren het langzamerhand beu dat Cnet zo weinig winst maakte en dat daardoor de koers laag bleef.

De koers van Cnet begon in de onofficiële handel al te stijgen, met 42 procent tot 11,30 dollar. De koers van CBS verloor een procent of drie, tot 24,10 dollar.

CBS zegt de site te kopen vanwege het vele bezoek, 54 miljoen bezoekers in de VS in de afgelopen maand en mondiaal wel 200 miljoen. CBS verwacht meer reclame-inkomsten te kunnen scoren dan Cnet tot op heden op zichzelf behaalde.

De bekendste sites van Cnet zijn News.com en Download.com en Gamespot. Zeven jaar terug nam Cnet nog de bijna bankroete nieuwsdienst ZDnet over van uitgever Ziff-Davis die met de bladen later bankroet ging.

Cnet heeft ooit het plan gehad om veel buitenlandse sites te openen, maar liet dit vallen. Wel was er een tijdelijke Aziatische dienst opgezet door een partner, maar later is Cnet zelf meer gaan doen aan deze markten. Ze heeft nu in China een flink publiek, en opereert ook in Australië en Zwitserland. In Europa begon Cnet alleen een Britse site.

In 1997 was Planet Internet geïnteresseerd om een nauwe samenwerking aan te gaan met Cnet in San Francisco, dat in dezelfde week als Planet in juni 1995 met een ict-nieuwsdienst kwam. Cnet had geen belangstelling voor Europa dat ze op ict-gebeid als een achterlijk gebeid beschouwde. Ook een poging van Planet om aan de andere kan van de VS, bij Zdnet in New York, tot een deal te komen, bracht geen succes.

Cnet begon in 1993 als tv-bedrijf en bezit behlve News.com ook het mooie domein TV.com. CBS wil samenwerking zoeken tussen haar websites en Cnet. Het tv-bedrijf exploiteert behalve CBS.com, CBSSports.com, CBSCollegeSports.com, CBSNews.com, plus nog eens 300 sites met soms partners. De meest recente overname was die van muziekdienst Last.fm.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond