Deel dit artikel
-

Boekenoorlog Amazon dreigt te escaleren

De guerrilla die Amazon al maanden voert tegen de grote uitgever Hachette lijkt te escaleren. Het bedrijf wil een hogere marge op de verkoop van digitale boeken, maar daarover is geen overeenstemming bereikt. Het gevolg is dat Amazon tijdelijk geen boeken van Hachette meer levert.

Amazon geeft een mededeling ‘tijdelijk niet verkrijgbaar’ weer. Eerder hanteerde de onderneming al lange verzendtijden voor de titels van Hachette. Ook zijn webpagina’s met Hachette-boeken op mysterieuze wijze verdwenen. Hachette gaf vrijdag een verklaring uit: de uitgever wil de regie houden over de distributie en marketing.

Omdat Amazon goed is voor een derde tot de helft van de boekenverkoop in de VS, voelen auteurs de gevolgen maar al te goed. Amazon levert de nieuwe roman van J.K. Rowling bijvoorbeeld niet uit, net als Brad Stone’s ‘The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon’, waarover CEO Bezos toch al niet erg te spreken was.

Hachette is de vierde uitgever in de VS, maar dezelfde boycot is inmiddels ook van kracht tegen Bonnier Media Group in Duitsland. Uitgevers hebben al eens geprobeerd om gezamenlijk prijsafspraken met de e-tailer te maken, maar toen greep de toezichthouder in.

Schrijvers zijn boos en spreken over maffiapraktijken. De schrijversvereniging Authors Guild verklaarde: ‘Blackmail werkt nog altijd. Dat lijkt in elk geval de strategie van Amazon.’

Het is niet de eerste keer dat Amazon overhoop ligt met uitgevers. Vier jaar geleden was Macmillan de klos.

De boycot heeft wel tot een tijdelijke opleving voor fysieke boekwinkels geleid. Books-a-Million adverteerde met kortingen van dertig procent op Hachette-titels.

Deel dit bericht

2 Reacties

KoalaBear

Beetje misselijk met deze acties. Meer kan ik er niet over zeggen. Steun ze gelukkig op geen enkele manier.

delenzenvergelijker.nl

Dat is het nadeel van een steeds groter wordende Amazon. Zij bepalen steeds meer wat én hoe het gebeurd en niet de (toe)leverancier/uitgeverij/etc.. Hopelijk blijft dit Nederland in de toekomst bespaard. Al begint BOL.com meer en meer op een Amazon te lijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond