Deel dit artikel
-

Boekensector verliest 16 procent merkwaarde door corona én vergrijzing

Luisterboekaanbieder Storytel behoort tot het selecte gezelschap van stijgers in de boekenmarkt en groeide sinds 2020 met 14 procent. Dat blijkt uit het Boekensector Merkenonderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Het gaat niet goed met de boekensector. Die verloor in tien jaar 16 procent van zijn merkwaarde, waarvan de helft in de afgelopen twee jaar.

De boekensector is in termen van reputatie een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Door de vergrijzing van de achterban was de krimp al langer bezig, maar corona heeft de neergang versneld.

In het tweejaarlijkse Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat de reputatie van uitgeverijen het hardst achteruit gaat. Kinderboekenuitgever Kluitman verloor in de afgelopen twee jaar bijna de helft van zijn merkwaarde en literair uitgever Querido verloor 42 procent. Gemiddeld daalden de uitgeverijen sinds 2020 29 procent in merkwaarde.

Uit het Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat de sector vooral waardering geniet onder 55-plussers. Tegelijkertijd verliest deze flink terrein onder jongvolwassenen tot 30 jaar in vergelijking met 10 jaar geleden.

Het Boekensector Merkenonderzoek laat zien dat het hoogtijd is voor de sector om zijn marketing radicaal te veranderen, voordat de jongvolwassenen zich definitief vervreemden.

Tegen de trend in opende Paagman eind 2020 een nieuwe vestiging in het grootste winkelcentrum van Nederland, de Mall in Leidschendam. Deze uitbreiding zorgde, samen met andere vernieuwingen zoals een muziekafdeling in de Haagse hoofdvestiging, voor een breder publiek en een waardestijging van maar liefst 21 procent in de afgelopen twee jaar.

Foto: Links Harry Mulish rechts Edo Spier (Anefo archief)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond