Deel dit artikel
-

Facebook krijgt boete van 110 miljoen euro vanwege datadeling WhatsApp

Facebook krijgt een forse Europese boete van 110 miljoen euro voor misleiding van gebruikers. Het bedrijf heeft zich niet gehouden aan de belofte dat gegevens van gebruikers van Facebook niet gekoppeld zouden worden aan hun WhatsApp account.

Ook heeft Facebook de Europese Commissie foutieve of misleidende informatie gegeven over de overname van WhatsApp. De EU zegt dat hiermee een duidelijk signaal wordt afgegeven dat bedrijven zich moeten houden aan de regels en ook correcte informatie moeten aanleveren.

De boete had kunnen oplopen tot maximaal 1 procent van de jaaromzet. Die kwam in 2016 uit op 26,8 miljard dollar.

In een reactie laat Facebook weten: ‘We hebben vanaf het eerste contact met de Commissie te goeder trouw gehandeld en we hebben altijd geprobeerd nauwkeurige informatie te verstrekken. De fouten die we in de informatievoorziening in 2014 hebben gemaakt waren niet opzettelijk en de Commissie heeft bevestigd dat deze de resultaten van de fusiebeoordeling niet hebben beïnvloed. De aankondiging van vandaag brengt deze zaak tot een einde.’

Onlangs oordeelde de rechter in Duitsland ook al dat data van Duitse WhatsApp-gebruikers niet door Facebook mogen worden gebruikt. Ook in Italië kwam het al tot een uitspraak in het nadeel van Facebook.

In Frankrijk heeft privacyschending het bedrijf een boete van 150.000 dollar opgeleverd. Ook daar liet Facebook gebruikers niet weten hoe zijn data gebruikt wordt. Privacywaakhond Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) was in 2015 al een onderzoek gestart.

Deze week constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat Facebook ook de Nederlandse privacywet overtreedt. Het verwerkt persoonsgegevens van gebruikers en niet-gebruikers zonder hen daar volledig over te informeren. Momenteel bekijkt de toezichthouder of de overtredingen zijn beëindigd. Zo niet, dan kan de AP besluiten om Facebook een sanctie op te leggen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond