Deel dit artikel
-

Rechter vernietigt boete VoetbalTV, maar bedrijf is failliet

VoetbalTV van de KNVB en Talpa heeft de rechtszaak die het tegen de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) heeft aangespannen gewonnen. De bestuursrechter heeft de inmiddels failliet verklaarde startup in het gelijk gesteld en de opgelegde boete vernietigd.

In 2017 begon VoetbalTV met het idee om langs alle voetbalvelden in Nederland hoog in een mast videocamera’s te plaatsen. Software zou automatisch samenvattingen kunnen maken, doelpunten belichten en thuisblijvers toch live beeld geven. De streams zouden gesponsord zijn, de clubs zouden delen in de inkomsten.

De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde negatief over deze opzet. Een commerciële instantie kan niet zonder de nadrukkelijke toestemming spelers filmen. Kinderen onder de dertien mogen zelfs niet in beeld.

De AP startte in december 2018 een onderzoek tegen VoetbalTV, resulerend in een boete van 575.000 euro en een verbod tot het verder uitrollen van het gehanteerde businessmodel. Onder andere hierdoor stokten de inkomsten gedurende ruim anderhalf jaar en viel uiteindelijk het doek voor het initiatief.

In de procedure tegen VoetbalTV heeft de AP steeds gesteld dat de verwerking van persoonsgegevens door VoetbalTV onwettig was op basis van het ‘gerechtvaardigd belang’, een van de grondslagen voor de verwerking van persoonsgegevens in de AVG. Volgens VoetbalTV en verschillende deskundigen stond de uitleg van de AP van het gerechtvaardigd belang haaks op de eerdere uitspraken van de AP, jurisprudentie én uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Uit de uitspraak vandaag blijkt dat de bestuursrechter zich ook niet kan vinden in de uitleg en interpretatie die de AP geeft aan het begrip ‘gerechtvaardigd belang’, waardoor VoetbalTV in het gelijk is gesteld. Overigens kan de AP nog in hoger beroep gaan.

Men gaat nu kijken naar de mogelijkheden die dit vonnis ons biedt en welke betekenis dit heeft voor de toekomst van VoetbalTV.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond