Deel dit artikel
-

Boetes voor illegale tewerkstelling in pakketbezorging

Zowel een pakketbedrijf (subcontractor) als één van de vier grote pakketorganisaties (PostNL) heeft een boete gekregen van 288.000 euro van de Inspectie SZW voor overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen in 2019.

In 2020 zijn 24 boeterapporten opgemaakt voor overtredingen die in 2019 en 2020 zijn geconstateerd. De inspectieresultaten in deze sector zijn besproken met de vier grote opdrachtgevers in deze sector. Opdrachtgevers hebben naar aanleiding van deze gesprekken op een aantal punten de interne processen doorgelicht en acties ondernomen en aangekondigd. Wel constateert de Inspectie dat de vier grote spelers in deze markt niet allemaal even snel deze acties ondernemen.

De pakket- en koerierssector in Nederland heeft zich in het bijzonder afgelopen jaar sterk ontwikkeld. Nederland kent vier grote spelers die samen ongeveer 95 procent van de pakketbezorging in handen hebben.

De omvang van de overtredingen en de grote risico’s voor medewerkers was voor de Inspectie SZW reden om naast de inspecties ook het gesprek aan te gaan met de vier grote pakketorganisaties.

Een contractor gevestigd in Zuid-Holland had 36 werknemers ingehuurd van drie andere bedrijven. De werknemers, die in de nacht actief waren en zorgden voor het vervoer van pakketten tussen de depots, hebben niet de Europese nationaliteit en hun werkgever moet voor hen dus een tewerkstellingsvergunning hebben. Die bleken ze niet te hebben. Dit is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, waarvoor een boete staat van 8000 euro per te werk gestelde werknemer.

De eigenlijke opdrachtgever, PostNL, krijgt ook een boete van 288.000 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond