Deel dit artikel
-

Bol.com troeft Amazon af op piek feestdagen

De Nederlandse consument ging afgelopen inkoopperiode vaker naar bol.com dan naar Amazon. De gemiddelde korting op Black Friday-deals, zo blijkt nu, lag rond de dertig procent. De drukte koopjesweek ooit verliep zonder grote kleerscheuren.

Dat zijn enkele inzichten die naar voren komen in Tweakers Pricewatch, een populaire vergelijkingssite voor voornamelijk elektronica. De techuitgave deelde zijn cijfers met Emerce, dat afgelopen weken nauwlettend de ontwikkelingen rondom e-commerce voor de feestdagen volgde.

De cijfers laten zien dat bol.com qua marktaandeel uitloopt op Amazon. Vorig jaar was het verschil 0,24 procentpunt tussen de twee. Dit jaar neemt bol.com de leiding over en sprint qua marktaandeel weg. In Nederland was het verschil 5,41 procentpunten en in België zelfs 7,33.

Tijdens een normale week ligt het verschil in marktaandeel in de Pricewatch tussen beide partijen rond de drie procentpunten, in het voordeel van bol.com.

Bovenstaand overzicht laat verder zien dat Mediamarkt zijn marktaandeel in de actieperiode eind november praktisch verdubbelde.

De genoemde cijfers betreffen overigens geen omzet bij de webwinkels. Pricewatch heeft enkel zicht op de zogeheten click-outs. Dat zijn de klik vanaf de productvergelijker naar aangesloten webwinkels. De genoemde percentages zeggen hooguit iets over de aankoopintentie.

Het valt de DPG-vergelijker ook op dat vooral de grote winkels groeiden, maar dat de kleinere partijen en niche-shops inleverden. De redenen daarvoor kunnen divers zijn. Een reden is dat ze minder producten met korting verkopen, minder kortingsacties deden of minder reclamebudget beschikbaar stelden voor de periode rondom Black Friday. Ze deden dus gewoon minder of niet mee aan de koopgekte. Het koopjesseizoen begint tegenwoordig al na de zomervakantie (‘Terug naar School’) en kan lopen tot januari wanneer de magazijnen worden leeggeruimd voor de voorjaarscollecties.

De gemiddelde aankoopprijs van de Black Friday-deals liggen dit jaar in Nederland 0,33 procent en in België 6,4 procent hoger dan 2020. Vergeleken met 2019 lag dit percentage met 21,3 procent in Nederland en 22,7 procent in België zelfs significant hoger dan 2019. Het gemiddelde kortingspercentage van de deals ligt, in zowel Nederland als België, zo rond de dertig procent, net als voorgaande jaren.

In de categorieën tv’s, koptelefoons en SSD’s waren goede deals te scoren. Vooral de LG C1 series OLED zorgde voor veel kliks in de Pricewatch. De categorie laptops viel juist tegen: niet alleen waren de kortingen minder spectaculair, ook op het gebied van specificaties was men zuiniger. Smartwatches vielen op dit jaar. Dat heeft vooral te maken met de marketingpush van Samsung voor zijn Galaxy Watch 4-serie.

Vorige week werd ook duidelijk hoeveel meer pakketjes er zijn verstuurd in de afgelopen week. Een drukkere week heeft e-commerce in de Nederlandse geschiedenis niet gekend, maar toch signaleert logistiek techbedrijf Sendcloud geen wezenlijke problemen bij pakketvervoerders. Black Friday was drukker dan ooit, maar Cyber Monday sloeg alles.

Op Black Friday werden er maar liefst 134 procent meer pakketten verzonden dan op een normale dag in 2021. Afgelopen maandag spande echter absoluut de kroon. De piek lag toen 260 procent hoger dan op een normale dag doordat veel webwinkels hun orders pas na het weekend verwerken.

Het feit dat er geen enorme verstoppingen in de logistieke keten waren, laat zien dat winkels, warenhuizen en vervoerders goed waren voorbereid.

Al in half oktober begon belangenorganisatie een campagne die Nederland ertoe moest stimuleren om tijdig zijn aankopen te doen. Niet op het allerlaatste moment.

Warenhuizen zoals Active Ants en Montapacking en het fulfillmenthuis van bol.com zijn al in de zomer ruimte gaan maken. Minder courante artikelen moesten vanaf dat moment plaats maken voor de decembervoorraad met hoger omloop. De pakketvervoerders op hun beurt hebben de capaciteit, zowel inzetbaar personeel als de wagens, fors opgeschaald op grond van de voorspellingen die webwinkels moeten afgeven.

Foto: Kevin Dooley (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Thomas

Niet zo verrassend, de marktpenetratie van Bol is een stuk groter.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond