Deel dit artikel
-

Bol.com begint certificeringsprogramma servicebureaus

Bol.com wil kwaliteitseisen kunnen stellen aan de externe marketingbureaus die de verkooppartners op zijn platform helpen. Daartoe begint het een certificeringsprogramma.

Eind vorige week heeft het e-commercebedrijf stempels uitgedeeld aan de handvol gespecialiseerde servicebureaus die andere bedrijven helpen bij de verkoop. Zes van de 23 bureaus hebben het stempel ‘Goud’ ontvangen. Daarover informeert de onderneming uit Utrecht vanochtend de bijna dertigduizend verkooppartners per e-mail.

Certificeringsprogramma’s zijn ook in de digitale wereld een manier om kwaliteitsstempels uit te delen. Hoe beter en gespecialiseerder de dienstverlening op een bepaald netwerk of ecosysteem hoe zwaarder het stempel. Voor derde partijen, in het geval van bol.com zijn dat verkooppartners, geldt dit soort stempels als een signaal van de geleverde kwaliteit.

In de partnermail staat: “We gaan ondernemers die verkopen via platformen en daarbij gebruik willen maken van een digitaal bureau, helpen bij de keuze voor een bureau dat past bij de behoefte en het type verkooppartner. In navolging van certified partnerships voor partijen die technische integraties met het bol.com platform voor partners verzorgen, bieden we nu ook een certified partnerships met een bijbehorend partnerprogramma voor partijen die digitaal ondersteuning bieden aan onze partners. Deze partijen helpen onze partner met als uiteindelijke doel om meer te verkopen op het bol.com platform.”

Het gaat hierbij om partijen die helpen bij het online brengen van assortiment, het formuleren van een marktplaatsstrategie, maar ook zaken als SEO, prijsbeleid en contentmarketing. Hoe beter de verkooppartners presteren, hoe beter dat voor de consument is. Bol.com profiteert vervolgens van een tevreden koper en verkoper. Dat vertaalt zich weer in hogere klanttevredenheidsscores.

Waar er rondom bijvoorbeeld zoekmachine- en e-mailmarketing al jaren specialistische bureaus bestaan, zijn die er in Nederland amper voor handel op online marketplaces. De eerste generatie bureaus die zich nu aandient, is meestal óf uit de e-commercehoek óf heeft een marketingachtergrond. Een handjevol combineert die expertises in één bureau, wat voor de andere bureaus weer als aspiratieniveau fungeert.

10XCREW van commercieel directeur Emile Valkestijn kreeg een gouden stempel. Is een certificeringsprogramma’s voor bol.com nodig? “Er is specialistische kennis nodig om via bol.com te verkopen. Het is een spel dat je moet kennen en kunnen. Je hebt het over tekst, beeld, levertijd, prijs, reclame, maar ook het krijgen van reviews en het monitoren van de ratio tussen omzet en reviews. Het samenspel tussen die elementen is een vliegwiel dat je aan het draaien moet krijgen.”

10XCREW is onderdeel van het samenwerkingsverband Constrive.

De certificering is in eerste instantie een jaar geldig. Ontvangers ervan ontvangen geen kortingen of andere financiële kickbacks van bol.com. Wel hebben de goldpartners direct toegang tot beta-producten van bol.com en mogen meedenken in de ontwikkeling van nieuwigheden. Toewijzing van het label vond plaats na presentaties aan medewerkers van bol.com. In zekere zin is dat een modeshow, want in tegenstelling tot andere programma gelden er geen minimum vereisten waarvan de details publiek zijn.

Foto: kuldeep singh (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Henk

Bol.com heeft wel lef. Naast een fee die veel te hoog is ook nog eisen stellen aan het bureau waar ik mee werk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond