Deel dit artikel
-

Bol.com gaat artikelen weren rond Zwarte Piet

Bol.com verkoopt vanaf eind september geen producten meer waar een afbeelding van Zwarte Piet op staat. Verder wordt de term ‘Zwarte Piet’ in alle teksten aangepast naar ‘Piet’. De site spreekt van ‘voortschrijdend inzicht, passend bij de actualiteit in Nederland en België’.

Het beleid geldt voor titels, covers en kaften in de categorie boeken, films en muziek. Mits deze van belang zijn vanuit educatief/historisch perspectief. ‘Dan kunnen we besluiten deze wel online te houden, maar ze te voorzien van een label dat aangeeft dat de inhoud als controversieel wordt beschouwd,’ schrijft bol.com.
Pietenkostuums kunnen wel verkocht blijven worden, mits ze geen stereotype karikatuur uitbeelden (bijvoorbeeld door toevoeging van zwarte pruik, grote gouden oorringen en molensteenkraag).

Al eerder nam bol het besluit om productafbeeldingen te weren waarop volledig donker geschminkte mensen te zien zijn. De term ‘Huidskleur’ wordt aangepast naar ‘beige’ of een andere passende kleur, wanneer wordt gerefereerd naar een blanke huidskleur.

Verkooppartners zijn eind juli al geïnformeerd. Zij moeten de omstreden artikelen voor 1 september uitverkopen of zelf al uit het assortiment verwijderen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Moors - 1952

Belachelijk dat Julia dat doen .
Zwarte Piet moet blijven en ook bij jullie in de winkels
Het is al zo land dat mag niet verdwijnen.
Als kind vonden jullie dat toch geweldig en spannend en dat is er nu vanaf als je alleen roet veeg pieten hebt en herken baar voor de kinderen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond