Deel dit artikel
-

bol.com haalt onveilige producten uit schappen

bol.com heeft een babyfoon en vibrator uit de schappen gehaald omdat de zogeheten smart devices, want met internet verbonden, van afstand te hacken waren.

Het gaat om de de Sannce Smart Babyfoon met camera en de Svakom Siime Eye vibrator. De winkel nam de maatregels na een melding door de Consumentenbond. Die deed onderzoek naar de veiligheid van tientallen ‘slimme’ producten en constateerde veiligheidsgaten. Na melding hiervan werden de items uit de schappen gehaald.

Nog schokkender is het beeld dat fabrikanten die op gaten worden gewezen die moeiteloos laten zitten.

De Consumentenbond rapporteert: “De onderzoeken en de hacktests brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken laks met het oplossen ervan. In 12 gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Zelfs van 14 ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er maar 9.

En ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten ernstig tekort. Van de 50 onderzochte fabrikanten geven er slechts 3 voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.”

Dit onderzoek is onderdeel van een al langer lopende campagne van de bond ter beveiliging van slimme apparaten. Steeds meer fabrikanten van gewone huishoudelijke apparaten stoppen internet in hun hardware maar besteden aantoonbaar te weinig aandacht aan de veiligheid van de software. De campagne begon bij smartphones, maar breidt zich uit naar meer alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Foto: Martin Gräter (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond