Deel dit artikel
-

Bol.com opent winkelvloer voor iedere ondernemer

Iedere ondernemer in Nederland kan vanaf vandaag zijn spullen in de schappen leggen bij bol.com. De kleine MKB’er ziet zijn spullen verschijnen naast die van Megapool of bijvoorbeeld speciale items van verenigingen of opleidingsinstituten.

Zo lang de belangstellende maar een KvK-nummer heeft, kan hij het bereik van bol.com nu aanwenden voor zijn eigen profijt. Marketingdirecteur Michel Schaeffer zegt dat zijn bedrijf niet meer kan worden verweten dat het concurreert met de detailhandel en andere kleinere verkopers. “We stellen ons platform voor iedereen open, ook voor verenigingen en de spreekwoordelijke winkel om de hoek.”

Verkopers hoeven enkel een account aan te maken en kunnen vervolgens producten aan bol.com gaan toevoegen. De voorwaarde is wel, dat het items zijn die in de productgroepen passen die bol.com voert. Ambachtelijke gemaakte Afrikaanse maskers komen er niet in, maar het speelgoed van dezelfde houtbewerker weer wel. En de 250 exemplaren van een jubileumboek van de lokale atletiekvereniging komt gewoon nu de boekenrubriek. Auto’s weer niet.

Schaeffer: “Dit idee bouwt voort op het model van Tweedehands en Plaza.” Handelaren betalen bol.com enkel een commissie (15 procent) als er daadwerkelijk een transactie plaatsvindt. De term Plaza zal in de toekomst overigens niet vaak meer worden gebruikt. Diens functie is geïntegreerd in de nieuwe verkopersaccounts.

Het opmerkelijke van deze nieuwe dienst is, dat voortaan iedere bakstenen winkel maar ook iedere webwinkel in Nederland zijn artikelen bij bol.com in de schappen kan leggen. Wanneer een consument bijvoorbeeld keukenspullen zoekt, ziet hij automatisch de verschillende prijzen die de verschillende leveranciers rekenen voor dezelfde artikelen.

“Onze concrete verwachtingen spreek ik niet uit, maar we rekenen er wel op dat in het eerste jaar honderden en op termijn duizenden ondernemers zich zullen aansluiten. Ter vergelijking: er zijn 150.000 consumenten met een verkopersaccounts. Bij hen gaat het om tweedehands artikelen.”

De afhandeling van de transacties via de nieuwe verkoopbalie gaat zoals gebruikelijk. De consument winkelt bij bol.com, koopt en betaalt daar ook. De bekende webwinkel int het geld en de verkoper zelf stuurt de spullen op. Voor vragen over de aanschaf kan de verkoper doorverwijzen naar de jongste dochter van Ahold.

Belangstellende verkopers kunnen hun handelswaar handmatig invoeren, een Excelsheet uploaden of in bulk inzenden via de API.

Technisch gezien biedt deze openstelling van de winkelvloer interessante perspectieven. Ondernemers en ontwikkelaars kunnen namelijk gebruik maken van de API van bol.com. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld betrekkelijk eenvoudig een vaste en mobiele webwinkel laten maken voor hun eigen producten. Schaeffer: “Maar als je buiten onze winkel omgaat, mis je wel de jaarlijks 160 miljoen gebruikssessies die ons bereik oplevert.”

Deel dit bericht

12 Reacties

Tom

De link naar http://www.bol.com/zakelijkverkopen moet zonder afsluitende slash zijn. Dan werkt hij wel.

Bas van der Veeken

Enkel 15%?

De marges op webwinkels is vaak toch al een stuk lager en daarnaast is het opsturen ook voor eigen rekening. Dus dan is het al wat minder interessant.

Kan zo in de PDFs niets vinden of bol.com ook de 15% commissie terugstort als de klant de bestellen retourneert, anders loop je nog meer risico.

Max

Voor mij als klant van BOL.com baart het me wel enigszins zorgen dat die producten niet meer uit het magazijn van BOL.com komen maar van een willekeurige ondernemer. En die ondernemer is misschien ook weer een dropshipper.. het komt denk ik niet ten goede aan de verzendtermijn.
Wel mooi dat auteurs van E-Books en dergelijke nu gewoon hun boeken kunnen aanbieden in de webshop van Ahold.

Nicole Leenders

15% marge inleveren? Hmmm dan leg ik er bij de meeste producten geld bij!

Sam

Ik ben net zoals de bovenstaande reacties erg benieuwd naar de achterliggende logistiek. 15% lijkt me erg veel, waarschijnlijk is dat voor de meeste webshops hun totale winstmarge…
En hoe zit het dan met de verzendkosten, verschillende levertijden, garantie en retourneren? Vallen die onder de voorwaarden van Bol.com of van de betreffende webshop?

Ik ben zeer benieuwd hoe dit zal gaan verlopen.

Bart Hoogenraad

Ze zullen toch wel hebben nagedacht over die 15%?

Dennis

“Handelaren betalen bol.com enkel een commissie (15 procent) als er daadwerkelijk een transactie plaatsvindt”

Ooooh, dus als er geen transactie plaatsvindt, dan betaal je geen commissie. Dat scheelt…

Harrie

Als je met 15% marge al problemen gaat krijgen, hoe doe je het dan met adverteren?
Beetje Adwords doen loopt ook al flink op, en dan mag je nog een deel van je tijd besteden aan het flink optimaliseren van je campagne omdat het niks mag kosten. Affiliate kost je ook een hoop geld, zelfde idee als met Bol.com…

En retouren? Service? Personeel? Pakketje retour kost je al de gemaakte verzendkosten, als het niet meer als nieuw te verkopen is kan je er een aanbieding van maken enz enz.

Denk dat de shopjes die met weinig tot geen marge werken om maar ‘de goedkoopste’ te zijn in de hoop op die manier te verkopen toch niet helemaal slim bezig zijn…

Jan Pruimboom

Ik zag dat je naast een percentage nog een vast bedrag moet betalen.

In ieder geval slim van Bol om zo een passief inkomen extra te genereren.

Ondernemers kunnen dit ook gebruiken als tunnel naar hun eigen website toe en dat lijkte me het beste als marketingtool.

Frederika

Ahold is een graaimachine, die doen nooit iets voor niets of voor een ander, dus wees maar gewaarschuwd. Hebben ze mooi je hele klantenbestand gratis om de hoek. Geen enkel vertrouwen in dit bedrijf, uitbuiters van producenten.

Paul

Ik vind 15% marge voor Bol helemaal niet zoveel. Als je als webwinkelier een gezonde marge maakt is dat prima te doen en krijg je er met Bol.com ook nog eens een gigantisch afzetkanaal bij.

Chantal

15% is aanvaardbaar, veel meer had het ook niet moeten zijn, ik zal hier binnenkort eens naar gaan kijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond