Deel dit artikel
-

bol.com presteerde minder goed in 2022

Bol.com heeft in een heel jaar minder omzet gedraaid door toenemende concurrentie. De handelsomzet (van alle verkopers samen) bedroeg 5,5 miljard euro, 1,9 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers van moeder Ahold Delhaize.

Bol.com maakte wel winst en leverde met 125 miljoen euro nog altijd een positief onderliggend EBITDA resultaat. Ahold wilde bol.com vorig jaar naar de beurs brengen, maar heeft de beursgang uitgesteld.

Online verkopen (vooral boodschappen) stegen 4,9 procent in het laatste kwartaal, voornamelijk dankzij de Amerikaanse markt. In Europa daalde de online omzet met 17,3 procent, Ahold schrijft dat toe aan lockdowns waarvan het bedrijf aanvankelijk profiteerde. De boodschappen bezorgdiensten groeiden overigens wel met 14,4 procent.

De volledige groep zette 23,4 miljard euro om in het vierde kwartaal, 5,9 procent meer dan een jaar eerder. De onderliggend operationele winst bedroeg 1 miljard euro en netto verdiende Ahold in het vierde kwartaal 809 miljoen euro.

Voor heel 2022 was er een omzet van 87 miljard euro, 15 procent meer dan een jaar terug. Onder de streep hield Ahold Delhaize 2,5 miljard euro over, tegen 2,2 miljard euro in 2021.

Ahold merkt naar eigen zeggen wel de invloed van inflatie. De gestegen prijzen van producten konden in Europa niet helemaal worden doorgerekend aan klanten.

Voor 2023 gaat de consensus uit van een groepsomzet van 89,6 miljard euro en een nettowinst van zo’n 2,4 miljard euro.

Deel dit bericht

6 Reacties

Seb

Het wordt tijd voor Bol om uit te breiden naar andere landen waar Ahold Delhaize al actief is. Bijvoorbeeld Tsjechië. Ahold Delhaize is veel te voorzichtig met expansie.

Sab

Amazon is Bol langzaam aan het op eten. Bol loopt echt mijlen ver achter de op de geavanceerdheid van het Amazon platform.

Tj

Bol moet oppassen en als die wiedeweerga dat platform een slimme makeover geven, Amazon vreet Bol anders op.

A. Zijnzeiker

Bol maakt winst Amazon zit in zwaar weer, zie is bericht van vandaag (17/2). Internationale expansie werkt alleen als het iets toevoegt binnen die markt. Beter focus op een goed bedrijf hier dan gekke sprongen maken.

Clow

@Aan de briljante reactie over zwaar weer.
Dat is de Amazon strategieën, clown. Amazon koopt de markt.

Alex

Amazon gaat het in Nederland geen marktleider worden. Ze deden al 400 miljoen voor de intrede en zullen Max verdubbelen.
Waarom? Bol early adopter, mensen bestellen daar. En het klopt dat Amazon geavanceerd is maar of het fijn werken is ald verkoper? Zeker niet. Log en niet vriendelijk voor verkopers. Bol is en blijft altijd de grootste shop. Expansie naar andere landen zou best kunnen. Nu Amazon de tussenhandel wil weg halen kunnen er 2 dingen gebeuren. Grote merken gaan via de tussenhandel zelf verkopen of verdwijnen. En zoeken naar lokale alternatieven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond