Deel dit artikel
-

Bond van Adverteerders pleit voor behoud sterke NPO

De bond van Adverteerders maakt zich zorgen over eventuele bezuinigingsplannen voor de NPO. De bvA ziet een afzwakking van de NPO als een probleem, zowel voor de maatschappij als voor haar achterban en waarschuwt voor de gevolgen.

Het is volgens de bvA niet ondenkbaar dat de partijen die nu aan tafel zitten, PVV, VVD, NSC en BBB, elkaar vinden in het stevig afzwakken van de publieke omroep. Zeker gezien het uitdagende begrotingsvraagstuk waar de partijen voor staan. De formerende partijen hebben afzonderlijk plannen om de publieke omroep in te perken, met stevige bezuinigingen (VVD), door het terug te brengen naar twee publieke zenders (NSC) of door het volledig te schrappen (PVV).

Daarnaast gaan er bij diverse partijen stemmen op voor het terugdringen van reclame op de publieke omroep.

De organisatie waarschuwt de informateurs voor het klakkeloos wegbezuinigen van een belangrijke brugfunctie in de Nederlandse democratie. Volgens bvA is de publieke omroep onmisbaar in het tegengaan van polarisatie en het aanjagen van nodige maatschappelijke transities. En heeft ook reclame een duidelijke functie, juist in het betaalbaar houden van een sterke omroep.

De bvA benadrukt ten slotte dat de huidige duale financiering van de NPO veel voordelen kent. Reclame draagt bij aan een financieel gezonde (publieke) omroep van hoog niveau, zonder dat er aan kwaliteit of onafhankelijkheid wordt ingeboet. Dankzij reclame-inkomsten krijgt het publiek – op televisie, radio en online – gratis toegang tot een groot informatie- en entertainmentaanbod.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond