Deel dit artikel
-

Bonden tevreden over besluit fusie tussen Sandd en PostNL

Vakbonden Bond van Post Personeel, FNV en CNV zijn ‘zeer te spreken’ over het besluit van het kabinet om de fusie tussen postbezorgers van PostNL en Sandd toch door te laten gaan. Gezien de voortdurend verslechterende situatie bij de bedrijven komt dit besluit ‘geen seconde te vroeg’.

Mededingingsautoriteit ACM vond de fusie niet verstandig, maar het kabinet heeft het advies naast zich neergelegd.

De vakbonden hebben de afgelopen twee jaar steeds opgeroepen om de postpartijen toe te staan hun netwerken samen te voegen en de krachten te verenigen. Dit vanuit de overtuiging dat deze oplossing in de sterk krimpende postmarkt, zal leiden tot fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor al het postpersoneel en dat op een sociaal verantwoorde manier de verdere krimp in de postsector opgevangen kan worden.

De bonden benadrukken dat de beslissing om de fusie mogelijk te maken naar hun oordeel getuigt van visie. Daarmee zijn massaontslagen voorkomen.

PostNL verwacht de integratie van de beide netwerken, waarvoor een ‘gedegen plan’ klaarligt, in het eerste halfjaar van 2020 af te kunnen ronden. In de komende maanden worden, in overleg met de klanten van Sandd, de volumes gefaseerd opgenomen in het netwerk van PostNL. Het grootste deel van de migratie zal begin 2020 plaatsvinden. Na de samenvoeging van netwerken wordt afscheid genomen van het merk en de postzegels van Sandd.

Pakketbezorgers DHL, DPD, GLS en Packs zijn minder gelukkig met het besluit. Het postnetwerk van PostNL wordt ook gebruikt voor de distributie van (bus)pakjes. Dus omzet van pakketjes komt bij post terecht en andersom. Dit is ook het geval met volumes en prijs. Het bevoordelen van het postale netwerk van PostNL kan volgens de bezorgers ertoe leiden dat er overdracht plaatsvindt van aanmerkelijke marktmacht naar de pakketmarkt, aldus de pakketbezorgers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond