Deel dit artikel
-

Boober: 1,6 miljoen van investeerders in p2p-leningen

Boober.nl, een marktplaats voor particuliere leningen, heeft in de eerste maand van zijn bestaan ruim 2.000 gebruikers aan zich gebonden. Particuliere investeerders zegden tot nu toe 1,6 miljoen euro toe. Dat is nog maar fractie van het bedrag waarin de oprichters van het bedrijf over 3 jaar verwachten te bemiddelen.

Als paddestoelen schieten ze internationaal uit de grond: websites die bemiddelen tussen particulieren die geld hebben en die geld zoeken. Sinds begin 2006 kent Engeland de bemiddelingssite Zopa.com en Amerika de site Prosper.com. En sinds gisteren is in Duitsland de site eLolly.de operationeel. Net als het vorige maand in Nederland gelanceerde Boober.nl gaat het hierbij niet om initiatieven van gevestigde financiële instellingen, maar om particulieren die een bemiddelende handelssite voor andere particulieren in het leven roepen.

"We hebben geen dure panden en houden geen dure reclameacties op televisie en internet. Daarom vragen we slechts 0,5 procent van de investeerder en de lener over het leenbedrag, aanzienlijk minder dan de grote partijen." Directeur Guus Drijver zag vorig jaar de buitenlandse p2p-leeninitiatieven ontstaan en besloot in korte tijd een Nederlandse variant te bouwen. Drijver werkte in het verleden als manager op verschillende posities bij ABN Amro. De andere aandeelhouders hebben een media- en ICT-achtergrond.

170 miljoen potentiële markt

Zonder marketinguitgaven ontving Boober afgelopen maand een paar honderdduizend bezoekers op de site. En de eerste leningen zijn reeds verstrekt aan geldzoekers. Drijver: "Er hebben zich zo'n 1.600 leners ingeschreven en 600 geldschieters. Die hebben tot nu toe gezamenlijk 1,6 miljoen euro toegezegd. Dat is aanzienlijk meer dan waar we rekening mee hielden. Ook zijn de eerste vijftig leningen al verstrekt. Geregistreerde gebruikers van de site hebben tussen de 2,5 en 3 ton verstrekt."

Het gemiddelde geleende bedrag komt daarmee op ongeveer 6.000 euro. Drijver: "In de komende 2 à 3 jaar mikken we op 1 procent van de totale leenmarkt voor particulieren. Dat is 170 miljoen euro." Boober heeft in Nederland vooralsnog geen concurrentie."

Voordat belangstellenden op Boober kunnen handelen als geldschieter of geldzoeker dienen ze zich te legitimeren. Geldleners moeten aantonen dat ze in Nederland een vaste woon- of verblijfplek hebben en en vaste baan. Leners moeten aantonen dat ze een minimale mate van solvabiliteit hebben, de lening terug kunnen betalen.

Daarna volgt een kredietwaardigheidscontrole door Experian en Intrum Justitia. Laatstgenoemde verzorgt ook de incasso's. De versleuteling van het dataverkeer op de Boober-site is in handen van Verisign. Hoe hoger de betrouwbaarheid van de geldlener hoe lager het rentebedrag. Dat is volgens Drijver altijd nog hoger dan de spaarrente van de banken.

AFM-onderzoek en uitbreiding naar België

Drijver: "Het is opvallend dat niet enkel de hoogte van het rentebedrag een reden is voor investeerders om in te tekenen op een bepaalde lening. Het valt me op dat er ook een sociale component aan zit. Die wordt overwegend bepaald door de beschrijving van de reden waarom iemand geld zoekt." Niet zelden gaat het daarbij om herfinanciering van leningen bij bedrijven als Afab, Becam en Frisia. Maar ook gebruiken particulieren de site om financiering te vinden voor een nieuwe dak op hun huis of een nieuwe auto.

Momenteel loopt er een onderzoek door de AFM naar Boober. De toezichthouder op de financiële markt onderzoekt hoe een digitale bemiddelaar als Boober, het bedrijf is immers niet zelf een geldschieter, zich verhoudt tot de geldende wettelijke kaders. Drijver: "Kort voor we van start gingen, hebben we de AFM geïnformeerd per brief. Momenteel lopen er aftastende gesprekken met de blik op de toekomst." De AFM heeft zich nog niet formeel uitgesproken tegen of over Boober-achtige initiatieven.

Binnenkort opent Boober zijn eerste buitenlandse filiaal. "Over 2 maanden, naar België", aldus de directeur. "Daarna willen we ons gaan richten op andere grote landen op het Europese vasteland."

 

Deel dit bericht

7 Reacties

pieter pot

Ik wil een kleine waarschuwing geven bij dit mooie en interessante initiatief. De kosten zijn meer dan je denkt. Naast de half procent rente die lener en uitlenber inleveren, betaal je als uitlener ook 10 euro per jaar (2007 gratis). Dus je moet constant investeren en een redelijk bedrag ook, om niet verlies te leiden ipv winst. Daarnaast zijn er nog veel onzekerheden met de "credit check". Wat betekent dat je bijna nooit garanties hebt dat je geld echt terig komt.MVG,Pieter

Snellie

Heb net een lening aangevraagd. De rente die volgens de boober rente indicatie tabel gevraagd kan worden, wordt niet door de investeerders geaccepteerd. Vanaf 10% (gevraagd 8,1%) wordt het pas interessant, dus ik denk dat ik bij Frisia goedkoper uit bent. Als je een credit-card van 17% rente wilt aflossen is boober een alternatief. Het is me trouwens niet helemaal duidelijk of het BKR een rol speelt, dacht het niet.

Jolanda

De credit ratings van Experian worden opgesteld door middel van statistisch onderzoek. Leuk voor risico berekeningen van grote portfolios maar niet geschikt voor de bepaling van een kredietrisico van een individuele persoon. Wat weet de doorsnee burger uberhaupt van credit ratings? In elk geval niet zo veel dat men weet welk risico men uberhaupt loopt. Overigens zie je deze onzekerheid al terug in de hoogte van de gevraagde rente. Blijkbaar is de lener zich wel degelijk bewust van het hogere risico's die hij / zij loopt.

Jolanda

Weten de gelschieters eigenlijk op welke kredietbeoordeling zij moeten vertrouwen? Credit ratings van Experian worden bepaald door middel van statistisch onderzoek. Leuk voor de waardering van grote portfolio's maar niet voor de bepaling van het kredietrisico van een individuele persoon. De individuele afwijkingen zijn bij deze methode groot. Wat weet de doorsnee Nederlander van credit ratings? Ik denk niet genoeg om weloverwogen de risico's in die men bij Booper loopt in te kunnen schatten. Daarom zijn de rentes die gevraagd worden ook zo hoog. Als Booper betrouwbare credit ratings zou kunnen introudceren zou dit de transparantie vergroten en zou de rentes meer in de lijn met de werkelijke risico's komen te liggen. Ik ben zeer benieuwd hoe deze formule zich verder ontwikkeld.

J.J. Blok

Ik ben blij dat er ook andere zijn in de financiele markt zoals boomer of andere. Wat er wel schaad is dat zij kosten rekenen vooraf. En dat moeten zij anders gaan doen. Verder ben ik er best gelukkig mee.

Edwin

Hallo ik ben op zoek naar een lening hoe gaat het wat moet ik doen

ramsey

Heeft u gemakkelijk de kwalificatie Zaken of persoonlijke leningen nodig heeft van € 3000 -5000,000.00 €? Slecht krediet of een goede kredietwaardigheid, maakt geen verschil met ons. 3% van de aanvragen zijn goedgekeurd binnen 72 uur. Om te solliciteren, neem dan contact met ons op via E-mail: ramseydickson@outlook.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond