Deel dit artikel
-

Bookaroo gooit de handdoek, gaat op in Bazarow

Het moest het antwoord van de fysieke boekhandel worden op bol.com toen Bookaroo eind juni 2019 van start ging. De initiatiefnemers gooien nu de handdoek en dragen hun geesteskind over. “Natuurlijk waren we gek op onze naam, maar toch is het beter als ons initiatief doorgaat onder hun vlag”, aldus het afscheidsbericht.

Het team was te klein en de ambitie te groot, zo ondervonden Toine Donk en Daniël van der Meer afgelopen maanden. Ze begonnen Bookaroo als één gezamenlijke, simpele website voor de Nederlandse boekwinkels uit het hele land. Zoals bol.com ooit begon als boekensite, maar dan met honderden fysieke verkoop- en distributiekanalen.

De website Bookaroo is nu opgeheven. Er prijkt enkel een afscheidsbrief van de initiatiefnemers.

Ze leggen uit dat het concept van hun site wordt met gesloten beurzen overgenomen door de mensen van Bazarow, ook een nieuw initiatief voor de boekenbranche.

Over zijn eigen ontstaansgeschiedenis zegt Bazarow: “Aanvankelijk hadden we het idee om hiermee o.a. de onafhankelijke boekhandel te gaan steunen, maar in het voorjaar dit jaar lanceerden de mensen van Das Mag Bookaroo, een verkopende boekensite met het doel om de boekhandel te steunen. Een uitstekend initiatief, waarvan we oprecht hopen dat ze het redden. Wij richten ons primair op een tweede groep die we in gedachten hadden: de schrijvers en vertalers. In Nederland en Vlaanderen schijnen slechts 120 mensen in het domein van de fictie te kunnen leven van de pen. Ook voor vertalers is het vaak sappelen. Wij bieden dus Nederlandstalige schrijvers een extra deel van de opbrengst per boek dat van hen wordt verkocht. Bij de vertaalde boeken gaat de winst naar de vertalers.”

Na de integratie van de fundamenten waarop Bookaroo is gebouwd, wat begin 2020 gerealiseerd is, wil media-ondernemer Roeland Dobbelaer zijn Bazarow dan toch wel voetverkeer en, indien mogelijk geld, gaan delen met de boekwinkels in Nederland.

Foto: Bartosz Kwitkowski

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond