Deel dit artikel
-

Booking en Expedia zien markten aantrekken

Booking Holdings, het moederbedrijf van bijna een dozijn reismerken, waaronder Kayak en Priceline, zag het aantal reserveringen fors toenemen tot 297 miljoen. De reisboekingen bedroegen 42,5 miljard dollar, vergeleken met een prognose van 42,2 miljard.

Booking realiseerde over het afgelopen kwartaal een omzet van 4,4 miljard dollar, 17 procent meer dan een jaar eerder. De aangepaste winst bedroeg 898 miljoen. Wall Street verwachtte 718,6 miljoen dollar.

Eerder dit jaar maakte de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC bekend dat het Booking een boete wilde geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt.

Het was de tweede financiële tegenslag voor Booking.com in korte tijd. Eind vorige maand werd al bekend dat de onderneming zich in Nederland moet aansluiten bij een pensioenfonds voor de reisbranche.

Beide tegenvallers waren meegenomen in de kwartaalcijfers die moederconcern Booking Holdings in februari presenteerde.

Expedia Group, het bedrijf achter reiswebsites als Hotels.com en Trivago, rapporteerde een aangepaste kwartaalwinst van 21 cent per aandeel, vergeleken met een verlies van 20 cent per aandeel vorig jaar. De totale kwartaalomzet bedroeg 2,89 miljard, een stijging van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf heeft donderdag zijn prognose voor de omzetgroei voor 2024 wel verlaagd.

Twee maanden geleden maakte het Amerikaanse bedrijf bekend dat het wereldwijd ongeveer vijftienhonderd banen zou schrappen. Dat komt overeen met 9 procent van het totale personeelsbestand.

Het Amerikaanse reisbedrijf had eind vorig jaar meer dan zeventienduizend mensen in dienst, verspreid over vijftig landen.

Expedia meldde eerder dit jaar tegenvallende resultaten en kwam het bedrijf met zwakke vooruitzichten voor het huidige kwartaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond