Deel dit artikel
-

Boom laadt mobieltje op

Het Rijk heeft een grote partij energieopwekkende planten besteld bij het een spin-off bedrijf van Wageningen University, Plant-e. De planten worden geplaatst op het Hembrugterrein in Zaandam voor buitenverlichting en als oplaadpunt voor mobiele telefoons.

Het Plant-e-systeem werd woensdag gedemonstreerd op de MKB-beurs Duurzaamheid 2014  door staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu), die een mobiele telefoon liet opladen door een boom.

Plant-e maakt producten waarin elektriciteit wordt gegenereerd door levende planten. Planten maken door fotosynthese organisch materiaal aan. Het deel dat niet door de plant wordt gebruikt om te groeien, wordt in de bodem bij de wortels afgegeven. Bij deze wortels leven bacteriën die dit organische materiaal afbreken. In dit afbraakproces worden elektronen afgeven.

Plant-e maakt gebruik van de technologie die het mogelijk maakt om deze elektronen op te vangen in koolstofelektroden en direct te gebruiken als elektriciteit. Het bedrijf staat aan de vooravond van marktintroductie van zijn eerste systemen. Uiteindelijk zal het mogelijk worden om met 100 m2 van het systeem genoeg elektriciteit te produceren voor een gemiddeld Nederlands huishouden.

De eerste systemen van Plant-e bestaan uit opstellingen van 100m2 modules met planten en kunnen geschikt gemaakt worden voor verschillende toepassingen. Zo kan er gekozen worden uit een openbare WiFi-spot of voor verlichting die volledig draait op elektriciteit uit de planten. Goedkoop is het allerminst: een kleine tachtigduizend euro.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arjan

Top idee, nou nog de kosten met 10.000% verlagen en “the world will be a better place”!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond