Deel dit artikel
-

‘Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks’

De bouw maakt de laatste jaren een inhaalslag op het gebied van digitalisering. Daardoor is de productiviteit in de bouw harder gegroeid dan in andere sectoren in Nederland. Vooral innovatie in digitalisering zorgt voor efficiencyslagen, zo blijkt uit de publicatie van het ING Economisch Bureau, Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks.

In de bouw is de arbeidsproductiviteit lange tijd nauwelijks toegenomen (pdf). Sinds 2014 groeit de arbeidsproductiviteit in de bouw echter flink doordat de bouwproductie flink is aangetrokken. Bedrijven krijgen weer meer opdrachten.

Om het doel van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar te halen, moet de productiviteit in de bouw echter verder omhoog. Digitalisering is een van de middelen.

Bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van digitalisering. Het maakt het ontwerpen efficiënter en bouwfouten worden al in de ontwerpfase opgemerkt. Maar ook veel andere werkzaamheden gaan in de bouw sneller doordat de wereld digitaliseert. Zo kan een kleine onderhoudsklus op basis van digitale foto’s geoffreerd worden.

Industrialisatie is in de bouw echter nog nauwelijks van de grond gekomen. Robotica (zoals bijvoorbeeld een metselrobot) en 3D printen in combinatie met prefab bkomen nog weinig voor. Hoge investeringskosten en bouwen op steeds een andere locatie blijven echter knelpunten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond