Deel dit artikel
-

Box: ‘We zijn geen platform der platformen’

Het lijkt in eerste instantie een flinterdun businessmodel: Het Amerikaanse Box biedt virtuele opslag voor bestanden. Net als Dropbox, Google, Microsoft, Amazon en nog eens tientallen andere bedrijven. Maar vergis je niet: grote conglomeraten als Toyota en GE omarmen deze vorm van opslag, vaak omdat ze volledig papierloos willen zijn.

CEO en medeoprichter Aaron Levie vertelde gisteren in een persuurtje tijdens de Box World Tour in Londen dat hij geen platform der platformen wil zijn. “De tijd dat SAP en Oracle met oplossingen hele verticale markten in handen hebben, ligt echt ver achter ons. Bedrijven werken samen via Slack, WebEx of andere collaboratietools. Wij moeten gewoon zorgen dat we goed met partners integreren.”

En dat gebeurt steeds vaker. Dat blijkt alleen al uit de verdubbeling van het aantal bestanden dat Box moet faciliteren. Soms van instanties waarvan je dat niet verwacht: camerabeelden van Londense busmaatschappijen waarop incidenten staan, bijvoorbeeld van passagiers die ruzie zoeken of anderszins de wet overtreden, worden nu in een folder geplaatst, waar ze door rechercheurs beoordeeld kunnen worden. “Vroeger moesten we die beelden zelf komen halen en op een USB schijf zetten. De beelden zijn ook toegankelijk voor advocaten van verdachten,” vertelde Angus McCallum van de Met Police in Londen. Conducteurs van VirginTrains nemen gesprekken op met bijvoorbeeld zwartrijders en ook die video’s worden ter beoordeling naar Box gestuurd.

Box schetste gisteren in deelsessies het beeld van een veranderend landschap.  Meer en meer bedrijven die overstappen op de cloud willen geen eigen opslagsystemen meer onderhouden. Toyota scande niet minder dan 1 miljoen documenten die via Box makkelijk zijn terug te vinden. Box past kunstmatige intelligentie toe om foto’s en tekst in de juiste context te begrijpen.

Trots is het bedrijf op de samenwerking met farmaceut AstraZeneca. Daar delen 65.000 gebruikers in honderd landen bestanden vanuit toepassingen als Salesforce, DocuSign en Workday en daarmee heeft het bedrijf de helft aan IT kosten kunnen besparen. Achtduizend verkoopmedewerkers gebruiken Box om onderweg naar klanten bestanden met iPads te kunnen bekijken.

Hoewel 41 miljoen gebruikers en 74.000 bedrijven inmiddels op Box vertrouwen om hun content te beheren in de cloud, is het beursgenoteerde bedrijf nog altijd verliesgevend. Box moet het hebben van abonnementen, die vaak niet meer dan 22,50 euro per maand kosten.

Het bedrijf is echter niet van plan om zijn dienst uit te breiden met een grote hoeveelheid functies die elders al zijn te vinden. Het bedrijf beperkt zich louter tot diensten die met de opslag zelf te maken hebben, zoals gecentraliseerd beveiligingsbeheer, encryptie van meerdere lagen, mobiele beveiliging en Microsoft Office 365- en Google Docs-integraties. Die integraties zorgen ervoor dat bijvoorbeeld schadeverzekeringen binnen Box kunnen worden afgehandeld.

Desgevraagd wilde CEO Levie wel toegeven dat blockchain wel zijn interesse heeft. “We kijken naar slimme contracten en andere toepassingen, maar ik heb er nog geen klap op gegeven.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond