Deel dit artikel
-

Branchebrede samenwerking tegen internetscams

Veiliginternetten.nl, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org lanceerden maandag op SIDN Imspire 2022 de Nederlandse versie van de scamadviseur ScamCheck. Met ScamCheck kan je als consument checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is.

Wereldwijd is het aantal gerapporteerde internetoplichterijen gestegen van 139 naar 266 miljoen. Nederland is een van de landen met de grootste dichtheid van digitale gebruikers ter wereld en is inmiddels ook digitale mainport van Europa. Viligheid en weerbaarheid tegen fraude wordt daardoor steeds belangrijker.

De tool maakt gebruik van meldingen van Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing). Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.

ScamAdviser werkt met een algoritme dat voortdurend verbeterd wordt en werkt op basis van een Trustscore (betrouwbaarsheidsscore). Door logische relaties te leggen tussen diverse databronnen wordt een Trustscore bepaald. Een webwinkel die bijvoorbeeld net een week oud is en al 300 positieve reviews toont in combinatie met andere kenmerken, kan mogelijk onbetrouwbaar zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond