Deel dit artikel
-

BREIN: Goed dat Ziggo stopt met nieuwsgroepen

Stichting BREIN is blij dat Ziggo nu definitief stopt met het zelf aanbieden van nieuwsgroepen. Het is volgens directeur Tim Kuik immers algemeen bekend dat Usenet al jaren één groot piratenhol is.

Ziggo maakte deze week bekend dat het geen nieuwsgroepen meer gaat aanbieden. Dat deed het kabelbedrijf al sinds 2015 niet meer voor nieuwe gebruikers, maar wel voor oudere gebruikers.

Gebruikers nemen meestal een betaald abonnement bij een commerciële usenet provider. Dat kan nog steeds.

‘De commerciële usenet providers eigenen zich de content toe en houden die beschikbaar voor betalende abonnees. De makers, rechthebbenden en legale platforms zien er geen cent van terug. Het is je reinste diefstal’, aldus Kuik.

Een ding is volgens BREIN zeker: het idealistische usenet van weleer waar mensen vragen konden stellen en antwoord kregen, bestaat niet meer. Dat is al lang geleden overgenomen door het internet.

BREIN heeft de afgelopen jaren al veel zogenoemde link sites afgesloten die naar uploads van illegale content op usenet verwezen. Ook een wederverkoper werd voor de rechter gedaagd. Uiteindelijk bleek die volgens uploaders ook de geldschieter en eigenaar van de twee grootste illegale linksites van Nederland.

Daarnaast loopt een civiele procedure tegen de inmiddels gestopte commerciële usenet provider NSE. Daarin zijn door de hoogste Nederlandse rechter vragen van uitleg gesteld aan de hoogste Europese rechter in Luxemburg. Het gaat er kort gezegd om of NSE door haar aanbod zelf inbreuk maakte en daarvoor aansprakelijk gehouden kan worden. Er is in Luxemburg nog geen zittingsdatum gepland.

Foto Denise Jans via Unsplash

Deel dit bericht

1 Reacties

Frank

Uit wat Kuiks boevenbende zo zeker lijkt te weten (5e alinea), blijkt wel hoe weinig ze eigenlijk van usenet afweten. Met name de comp.sys hierarchie is nog actief genoeg.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond