Deel dit artikel
-

BREIN mag getuigen horen in hostingzaak

BREIN mag volgende maand van de rechtbank Den Haag oud-bestuurders van Ecatel Ltd horen, een hostingbedrijf met eigen servers in Amsterdam. BREIN heeft de afgelopen jaren bij herhaling geconstateerd dat Ecatel websites faciliteerde met inbreukmakend materiaal.

Op verzoeken om de desbetreffende IP-adressen af te sluiten dan wel onbereikbaar te maken werd door Ecatel niet, dan wel na lang aandringen en in elk geval niet prompt gehoor gegeven. Ook kwam het regelmatig voor dat een gewraakte website korte tijd later wederom door Ecatel werd gehost.

Sinds 2015 is naast Ecatel ook Novogara als hostingbedrijf actief. Novogara lijkt gelieerd te zijn aan Ecatel.

Eind 2015 verschenen er berichten dat het netwerk van Ecatel was overgenomen door Quasi Networks Ltd. Quasi Networks is statutair gevestigd op de Seychellen, waar het staat ingeschreven als een International Business Company (IBC). Deze kwalificatie wordt alleen toegekend aan bedrijven die geen bedrijfsactiviteiten op de Seychellen zelf hebben.

BREIN heeft de afgelopen maanden ook binnen het netwerk van Quasi Networks meerdere websites aangetroffen met ‘evident inbreukmakende content’. Quasi Networks reageert echter ook weer structureel niet op verzoeken tot afsluiting van die websites. BREIN wil daarom de bestuurders als getuigen horen om verdere duidelijkheid te krijgen over de structuur van en de relatie tussen deze ondernemingen.

De bestuurders hebben inmiddels verweer gevoerd, zo blijkt uit het vonnis van de rechtbank. Zij zeggen dat de rechtspersonen in het buitenland gevestigd, zodat een procedure ook in het buitenland zal moeten worden gevoerd. De rechtbank heeft dit verweer verworpen, omdat BREIN vooral duidelijkheid wil. Een procedure kan altijd nog in het buitenland worden gevoerd.

Een andere verweerder betoogde dat BREIN kennelijk geen idee heeft tegen wie of welke entiteit zij een procedure zal aanspannen en wat voor procedure dat dan gaat worden, welke concrete feiten zij bewezen wil zien en waarom het nuttig is daarvoor getuigen te horen. Ook dat argument is verworpen.

Het verhoor vindt plaats op 26 september in het Paleis van Justitie te Den Haag.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond