Deel dit artikel
-

BREIN neemt verkoop vinyl onder de loep

De Stichting BREIN is op de vinylmarkt gedoken. Vinyl is al jaren bezig aan een comeback, zo ook ongeautoriseerd vinyl: vinyl dat wordt geperst en uitgebracht zonder toestemming van de rechthebbenden.

In haar onderzoek naar ongeautoriseerd vinyl identificeerde BREIN een wederverkoper woonachtig in Duitsland waar hij zich hier veilig waande voor handhaving vanuit Nederland. De man verkocht voornamelijk illegale herpersingen met muziek van Nederlandse artiesten en een werk dat nog niet eerder legaal op vinyl is uitgebracht. BREIN startte een onderzoek en wist de verkoper ondanks dat hij zich goed had verstopt te identificeren. Na ontvangst van een sommatie heeft de inbreukmaker uiteindelijk met BREIN geschikt en een onthoudingsverklaring getekend. Informatie van de verkoper heeft vooralsnog niet tot de bron geleid. Het onderzoek naar de herkomst van ongeautoriseerd vinyl gaat door.

BREIN ontvangt veel meldingen van zowel artiesten, labels als andere betrokkenen over ongeautoriseerd vinyl, BREIN onderzoekt deze meldingen en handhaaft hierop. Zowel de productie als de verkoop van deze werken is niet toegestaan en iedere betrokkene in dit proces loopt het risico door BREIN te worden aangepakt.

Deel dit bericht

2 Reacties

P. Bakker

Zeer kinderachtig van BREIN!
Vinyl-LP’s zijn weer helemaal terug van weggeweest, omdat er toch nog platen zijn, die echt nooit op CD zijn verschenen – er zijn liefhebbers voor – waaronder ik zelf – en BREIN weet ook – net als andere liefhebbers en verzamelaars van LP’s – dat langspeelplaten vroeger ook al werden gekopieerd, op cassettebandjes!

Dit is weer eens typisch een gevalletje van “Holland op zijn smalst”!
Bij LP’s, die eigendom waren van de fonotheek – de muziek-afdeling van de bibliotheek – gebeurde dit ook eveneens met behulp van cassettebandjes – dus waar zeurt BREIN nu eigenlijk over….?!

Ze maken mij echt niet wijs, dat ze te weinig verdienen, of “zogenaamd” opkomen voor de belangen van (overleden) artiesten, hun naaste familieleden, of andere rechthebbenden van (reeds) opgenomen beeld en geluid!

BREIN is gewoon bang (geworden) dat zij hun verdienmodel kwijtraken – en niets anders!
Muziek van de radio opnemen mocht vroeger ook al nooit, maar toch werd dat (bijna) altijd gedaan – en waarom….?!
Omdat mensen gewoon graag een stuk favoriete muziek terug wilden horen, op het moment, dat het hen uitkwam, of hier behoefte aan hadden, zonder dat “Hilversum” bepaalde, wanneer er wat gedraaid werd!

P. Bakker.

Marike Hazenberg

Dan zou ik het bericht nog eens lezen meneer Bakker. Het gaat niet om mensen die LP’s op cd of cassette over zetten maar om mensen die illegale LP’s maken. Dus dat is iets heel anders!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond