Deel dit artikel
-

BREIN pakte in 2018 339 illegale sites aan

De Stichting BREIN heeft vorig jaar 511 onderzoeken voltooid, 339 illegale sites aangepakt, 79 illegale handelaren van mediaboxen/IPTV gestopt, evenals 17 grote uploaders, 20 Facebookgroepen verwijderd, 1,2 miljoen zoekresultaten laten verwijderen, evenals 12.470 bestanden bij cyberlockers. Ook trof BREIN 31 schikkingen met boetebeding plus schadevergoedingen oplopend tot 40.000 euro per geval. Dat blijkt uit het jaaroverzicht.

Afgelopen jaar lag de nadruk vooral op de bestrijding van illegale video abonnementen. BREIN legde beslag op rekeningen van illegale aanbieders. De politie in Den Haag nam bij een elektronicawinkel een aantal IPTV-kastjes in beslag die samen met een jaarabonnement voor 199 euro werden verkocht.

Meerdere online verkopers van illegale digitale kopieën van boeken en andere geschriften werden door BREIN opgespoord. Meest in het oog springend was een gezin uit Lelystad waarvan de moeder al eerder een onthoudingsverklaring had ondertekend. Nu bleek onder meer haar uitwonende zoon betrokken te zijn bij een nieuwe e-book site waarvoor op Marktplaats meer dan 43.000 advertenties ware geplaatst, voor elke titel één. De zaak is geschikt voor 20.000 euro.

Andere opmerkelijke gevallen van illegale verkoop betroffen o.a. een site die nageschilderde schilderijen aanbood, een deejay met een abonnement voor nieuwe muziekbestanden, opnieuw een aanbieder op Marktplaats van e-readers met illegale e-books er ‘gratis’ bij, enkele verkopers van spelcomputers met illegale kopieën van vintagespellen en een viertal verkopers van muziekcomputers met tienduizenden illegale kopieën van songs.

In de afgelopen twee decennia werden minstens 41.000 sites en servers aangepakt met 2 miljard links en ongeautoriseerde bestanden, 17 miljoen zoekresultaten voor illegale content werden verwijderd en rond de 80.000 interventies uitgevoerd op vraag-en-aanbod sites. BREIN schat de schade in Nederland door piraterij op meer dan 200 miljoen euro per jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond