Deel dit artikel
-

Briefgeheim voor e-mail?

Het ministerie van Justitie noemt in haar begroting 2001 het opzetten van een juridische infrastructuur voor de informatiemaatschappij als één van de aandachtsgebieden voor de komende tijd. In de online-omgeving dient dezelfde bescherming te bestaan als in de traditionele omgeving, zo luidt het uitgangspunt. Dat betekent onder meer dat e-mail binnen afzienbare tijd waarschijnlijk onder het briefgeheim gaat vallen.

Steeds meer bedrijven gaan ertoe over om e-mail van hun medewerkers te scannen op ongewenste content en de mail te verwijderen voordat het de geadresseerde heeft bereikt. E-mail wordt daartoe gecontroleerd op de aanwezigheid van bepaalde woorden of afbeeldingen. Dat dit systeem twijfelachtige resultaten oplevert blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat een aflevering van de Emerce nieuwsbrief van vorige week niet door de mailcontrole van minstens een bedrijf is gekomen. De gewraakte aflevering bevatte namelijk een bericht over de marketing van een Veronica tv-programma waarin een aantal onbekende Nederlanders samen in een huis vol camera's zitten. De aanwezigheid van de titel van dat programma in de Nieuwsbrief was voor het bedrijf aanleiding de hele nieuwsbrief te verwijderen.

De vraag is of een werkgever het recht heeft om zich te bemoeien met de inhoud van e-mail van de werknemers. Internet jurist Christiaan Alberdingk Thijm zegt hierover: "Het briefgeheim zoals dat in artikel 13 van de Grondwet is geregeld zegt alleen iets over een 'ouderwetse' papieren brief. De Tweede Kamer kwam een poosje geleden met een voorstel om alleen beveiligde e-mail onder het briefgeheim te laten vallen, en e-mail zonder beveiliging (i.c. encryptie) te beschouwen als een soort briefkaart, die iedereen kan en mag lezen. Dat voorstel heeft het niet gehaald."
De Commissie Grondrechten in het Digitale Tijdperk http://www.minbzk.nl/gdt/index2.htmheeft twee maanden geleden een rapport uitgebracht met daarin het voorstel om het briefgeheim techniek onafhankelijk te maken, zodat alle e-mail daar in principe onder valt. Vermoedelijk zal het kabinet daar in oktober een standpunt over innemen, waarna de kans volgens Alberdinck Thijm 'heel groot' is dat e-mail onder het briefgeheim gaat vallen.

Alberdingk Thijm wijst erop dat briefgeheim voor e-mail nu niet geldt volgens de Nederlandse wet. Maar dat briefgeheim is ook vastgelegd in artikel 10 in het Europese verdrag voor de rechten van de mens, en werknemers die hun e-mail gecensureerd zien door de werkgever zouden op die wet een beroep kunnen doen. Alberdingk Thijm: "Privacy heeft met je vrijheid te maken, niet alleen thuis maar ook op je werk. In de VS mogen werkgevers zelfs camera's op de werkplek ophangen om daarmee het personeel in de gaten te houden. Hier is dat allemaal wat beter geregeld, onder meer via dat Europese verdrag, en als mensen of bedrijven zich daar niet aan houden dan is dat een kwalijke zaak."

Deel dit bericht

6 Reacties

Xander Slager

Kan die thijm allemaal wel vinden. maar zoals Larry Ellison opmerkte: "privacy: get over it", kun je stellen dat e-mail zowiezo "openbaar" is. iedereen weet dat je email door jan en alleman gelezen kan worden, dus ook door je werkgever. m.i. is email daarom iets anders dan een brief. Als iets echt vertrouwelijk is verstuur je dat niet via e-mail, dus waarom allerlei moeite doen om dit te beschermen?

Xander Slager

Kan die Thijm allemaal wel vinden. maar zoals Larry Ellison opmerkte: "privacy: get over it", kun je stellen dat e-mail zowiezo "openbaar" is. Iedereen weet dat je e-mail door jan en alleman gelezen kan worden, dus ook door je werkgever. m.i. is e-mail daarom iets anders dan een brief. Als iets echt vertrouwelijk is verstuur je dat niet via e-mail, dus waarom allerlei moeite doen om dit te beschermen?

Marc W.

Ik ben het absoluut eens met Dhr. Slager. Dhr. Thijm is een jurist en is dus gebaat met regeltjes, maar ik denk dat de gemiddelde perceptie van de Internet gebruiker is dat een email niet echt vertrouwelijk is. Het is te vergelijken met een briefkaart, die ook door iedereen gelezen kan worden en als men privacy wil dan zal men een enveloppe moeten gebruiken. Laat het aub transparant houden en niet verzanden in een woud van regels, waarmee het medium "Internet" kapot gemaakt kan worden!

Daan

Liever geen briefgeheim voor e-mail. Naast de technische voorwaarden/problemen zijn er ook een aantal andere zaken die spelen. Bijvoorbeeld: Indien werknemers, in de tijd van de baas, op de PC van de baas, via het netwerk en de internet verbinding allerlei privezaken gaat regelen, dan is dat een zaak tussen werkgever en werknemer. Als e-mail onder briefgeheim gaat vallen dan gaan we naar een situatie waarin, geheel ten onrechte, bescherming wordt geboden aan een ongewenste situatie. En dit kan natuurlijk ook twee kanten op werken. Bovendien zijn dan alle vormen van overleg tussen werkgever en werknemer over dit onderwerp ondervangen door een starre regel? Niet slim volgens mij. Wetten zijn er om zaken te regelen die we zelf niet kunnen. Dit kunnen we wel zelf. Briefgeheim maken van e-mail is gewoon 'dom'. We zitten te kort in de internetwereld om regels te gaan verzinnen over dingen waar we voorlopig nog de gevolgen niet kunnen overzien. Elke pleiter voor e-mailbriefgeheim gaat er vanuit dat hij/zij alle gevolgen jan overzien. ….Als de de ontwikkelingen van de laatste jaren 1 conclusie rechtvaardigen dan is het wel dat we nog totaal niet weten waar het einde ligt. laat staan dat we alles kunnen overzien. Kortom: Maak geen regels voor zaken waar we nog geen verstand van hebben.

Mario

Kan momenteel verdomd goed vertellen dat ik wel degelijk verlegen zit om duidelijke wetgeving m.b.t. onder andere het stukje e-mail.Naar mijn mening is e-mail al dan niet in werktijd en al dan niet prive voorbehouden aan degenen die deze verstuurd heeft en aan degenen die deze ontvangen hebben.Zou wat wezen als jan en alleman het RECHT zouden hebben om documenten niet aan hun gericht legaal te kunnen inzien. Zet mij dan voor de gemiddelde mail server en ik maak mijn dag wel vol met smakelijke tafereeltjes, beschuldigingen, onbedoelde roddels, etc . Indien MIJN werkgever mijn mail zonder toestemming zou scannen, lezen, etc. vraag ik me af in hoeverre wij als democratisch 'stelsel' nog enig recht van spreken hebben. In mijn zaak is het zo dat mijn werkgever MIJN mailbackups, bestanden, etc. niet aan mij wil overhandigen daar dit eigendom van het bedrijf zou zijn. Tevens zou men d.m.v. mail mij kunnen beschuldigen van totaal irrelevante zaken. Werken de momenteel geboden vrijheden op het gebied van privacy wetgeving, etc. ellendige semi-Amerikaanse taferelen in de hand a la bigbrother ? Al met al….Niemand is naar mijn mening gerechtigd documenten gericht aan een ander in te zien tenzij hier ernstig zwaarwegende redenen voor zijn…Kom maar op met duidelijkheid en richtlijnen… MArio…

Jaap

Dat e-mails gevoeliger zijn voor schending van betrouwbaarheid en er grenzen zijn aan de technische mogelijkheid van de beveiliging is een feit, maar dat informatie in de e-mail in alle gevallen binnen een wettelijk kader tegen een werkgever of werknemer kan worden gebruikt niet. Er zijn talloze voorbeelden van rechtzaken waarin dergelijk bewijsmateriaal als onrechtmatig is beschouwd en derhalve niet is meegewogen in de beslissing van de rechter. Uitzonderingen hierop zijn uiteraard wel verdenkingen van ernstige misdrijven als fraude en diefstal. Wanneer er toch e-mail verkeer wordt gecontroleerd door de werkgever dan mag dit alleen in het kader van bijvoorbeeld controle op de juiste naleving van de gedragscode naar klanten toe en wanneer er sprake is van een bedreiging van de bedrijfscontinueit wanneer het zakelijke contracten betreft. Betreft het prive mail dan moet de werkgever bij de constatering daarvan terzijde schuiven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond