Deel dit artikel
-

Brits Centrica koopt Oxxio voor 137 miljoen euro

Centrica, het grootste energiebedrijf van Engeland, koopt voor 137 miljoen euro de Nederlandse branchegenoot Oxxio (Energiebedrijf.com). Oxxio was in meerderheid in handen van de investeringsmaatschappijen NeSBIC, Newion en Tendris. De Britten zien de overname als onderdeel van een verdere expansie in Europa.

Oxxio stond voorheen bekend onder de naam Energiebedrijf.com, een van de nieuwe toetreders op de geliberaliseerde energiemarkt. Het bedrijf groeide snel sinds 2000 en kocht concurrenten Durion en Evolta op. Sinds april gaan ze verder onder de gezamenlijke naam Oxxio. Het bedrijf heeft nu 540 duizend klanten. Vorig jaar behaalde het een omzet van 177,1 miljoen euro en een nettowinst van 5,2 miljoen euro.

Aandeelhouders in Oxxio zijn de investeringsfondsen NeSBIC Cte Fund (32,6 procent van de aandelen), Newion (31,6 procent ), Tendris (21) en Stirr IT Up (4,9 procent). De resterende aandelen (9,9 procent) zijn in handen van het personeel. De verkoop betekent dat NesBIC na de geslaagde exit van Versatel in 2000 en de periode daarna waarin de meeste investeringen mislukten (Escador, MagicMinds, Letsbuyit) weer een succes kan bijschrijven. Eind vorig jaar werd overigens bekend dat Fortis zijn belang in NesBIC wil afbouwen.

Centrica is de grootste energieleverancier van Engeland, het bedient zijn klanten via de merken als British Gas, Dyno en Onetel. Het bedrijf is ook in de Verenigde Staten en Canada actief. Woordvoerder Harry Illtud van Centrica zegt dat de marktsituatie in Nederland bijdroeg aan de overname van Oxxio door zijn bedrijf. “De structuur van de markt met een splitsing tussen beheer en levering zorgt voor een gezonde markt. Er is sprake van een competitieve markt.”

Centrica is in Europa al actief in Spanje en België. In België bedient het via Luminus 800 duizend klanten. “De overname van Oxxio betekent een verdere versterking van onze positie in Europa. We willen verder groeien in Europa”, zegt Illtud.

===

 

Update: In de vorige versie waren de percentages van aandeelhouders Newion en NeSBIC met elkaar verwisseld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond