Deel dit artikel
-

Britse parlementariërs willen Zuckerberg horen over jongste datalek

Britse parlementariërs willen opnieuw dat Facebook-topman Mark Zuckerberg naar Engeland komt om tekst en uitleg te geven over het datalek dat het bedrijf vorige week naar buiten bracht.

Een week geleden werden de accounts van bijna vijftig miljoen Facebook-gebruikers gehackt, al lijken de gevolgen niet erg groot. Er zijn geen wachtwoorden gelekt. De hackers stalen wel zogenoemde access tokens, waarmee ze ze theoretisch accounts hadden kunnen overnemen, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit ook is gebeurd. Facebook heeft het lek nog in onderzoek.

De kwetsbaarheden in de Bekijk als-functie bestaan al sinds 2017 en zijn inmiddels gedicht. Dat kon door de alle tokens te wissen, waardoor gebruikers werden uitgelogd.

Britse parlementariërs wilden Zuckerberg eerder dit jaar al eens horen in verband met het datalek rond het schimmige bedrijf Cambridge Analytics, maar Facebook stuurde uiteindelijk alleen zijn technisch directeur. Zuckerberg legde toen wel verantwoording af aan de Europese Commissie.

Facebook heeft het jongste lek binnen de wettelijke termijn van 72 uur gemeld bij de Europese waakhond, waarmee een hoge boete in het kader van de Europese privacywet AVG afgewend.

Minder dan 10 procent van de gegevens zou afkomstig zijn geweest van de Europese Unie, zo laat de Ierse Data Protection Commission (DPC) weten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond