Deel dit artikel
-

Britse websuper Ocado stapt in zelfrijdende busjes en robots

De Britse websuper Ocado doet zijn tweede investering in robotica in korte tijd. Voor tien miljoen pond verwerft het nu een belang in Oxbotica, een bedrijf dat technologie maakt voor onder meer zelfrijdende bezorgbusjes en magazijnrobots.

Ocodo Group streeft ernaar om uiteindelijk alle vervoersbewegingen voor fulfilment en logistiek te automatiseren. Of het nu gaat om het ontvangen van goederen in magazijnen of het bezorgen tot de voordeur of zelfs in de keuken. Hoofd Technologie Alex Harvey is vrij stellig tegenover de BBC: end-to-end autonomie.

In het kader van deze ambitie investeerde de websuper eind vorig jaar in Myrmex. Dat kan bijvoorbeeld helpen om pick-up points helemaal te automatiseren.

Met de investering in Oxbotica richt het zich op een ander domein dan click & collect: goederenvervoer op micro- en macroschaal. Het bedrijf belooft namelijk dat het kleinschalig indoor automatiseringen aan kan, maar ook vrachtwagens zelfstandig in kolonne kan laten rijden.

Technologie helpt Ocado zijn processen efficiënter en sneller worden en de klantgerichte diensten opschalen. Net als andere makers van zelfrijdende voertuigen moeten ook de supermarkt en zijn partner wachten op toestemming van de lokale regelgevers om busjes en vrachtwagens zonder bestuurder uit te zenden.

De supermarktketen verkoopt zelfontwikkelde technologie en diensten in licentie aan andere supermarkten. De omzet uit deze activiteiten is goed voor 29 procent van de omzet en groeide in 2020 met veertien procent tot 671 miljoen pond (PDF).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond