Deel dit artikel
-

Britten werken aan hitparade voor downloads

Het idee is al vaker geopperd, maar de Britten gaan het al eerste in de praktijk brengen. Er wordt namelijk gewerkt aan een zogeheten hitlijst voor downloads. Hoe vaker een nummer gedownload wordt, hoe hoger het eindigt in de hitparade.

Volgens de Official Charts Company (OCC), die zich net als onze Stichting Top 40 bezighoudt met het samenstellen van hitlijsten, wordt er op 1 september begonnen met de hitparade.

“De snelle groei van download muzieksites heeft duidelijk laten zien dat het downloaden van muziek een hoge vlucht aan het nemen is,” aldus de OCC in een officiele verklaring.

De chart zal worden gemaakt op basis van het aantal opgevraagde nummers op sites als Mycokemusic.com, Napster, iTunes en nog een paar anderen.

Een woordvoerder van de Britse platenmaatschappijen denkt niet dat de hitaparade zal zorgen voor  verhevigde concurrentie tussen downloads en cd-singles. In de afgelopen 12 maanden daalden de cd-single verkopen met 32 procent in het Verenigd Koninkrijk.

Hij zei tegen de BBC wel blij te zijn met het nieuwe initatief. Hij denkt dat de hitlijst goed zal zijn voor de muziekindustrie in het algemeen. 

Deel dit bericht

6 Reacties

radja

meteen wordt al een scheiding aangebracht: alleen betaalde downloads worden geteld. door een complete, legale categorie uit te sluiten kan deze downloadchart nooit correct zijn. hoe denkt OCC de correctheid van deze charts te corrigeren? we kunnen er immers niet om heen dat gratis downloads een groot gedeelte van de legale downloads is, zo niet het allergrootste.

Het Geweten

Daar gaat Radja weer! Het woord download staat in een artikel en meneer begint weer over zijn visie over wat een legale en wat een illegale download is. Daar gaat het hier helemaal niet om Radja.Volgens mij willen mensen hun favoriete muziek downloaden. Dat geldt voor mensen die er voor betalen en mensen die er niet voor betalen. De populairste nummers zullen dus in beide gevallen het meest worden gedownload. Toch? Dus wat maakt het uit of ze onbetaalde downloads meenemen? Als het aantal (betaalde) downloads waarop de charts gebaseerd zijn, maar significant zijn. Daarnaast is het zo dat dit soort charts normaal gesproken nu eenmaal gebaseerd zijn op de aantallen verkochte CD's of DVD's (en in de States op the hoeveelheid "airtime" dat een nummer krijgt). Maar dan kijkt men ook niet hoe vaak het nummer wordt gekopieerd en telt men dit mee.

radja

niks mijn visie. de visie van de wet. probeer nu eens niet om anderen jouw visie op te leggen. moet ik je de link naar de wet geven, of geloof je het wel? de lijst is natuurlijk verre van objectief als alleen gebruik van nummers boven een bepaalde prijs meetelt, aangezien je dan een groep uitsluit met een wat bredere smaak dan wat nu gehyped wordt door de industrie. de methode van alleen dure downloads meerekenen is discriminerend, en principieel fout.

Het Geweten

En daar gaat Radja weer!Radja, waar in mijn eerste reactie heb ik ter discussie gesteld of een gratis download legaal of illegaal is? Volgens mij nergens. Ik heb alleen gezegd dat jij je stokpaardje berijdt, terwijl dat helemaal niet het issue is. ALS het waar is dat gratis downloads sterk afwijken van betaalde downloads (wat ik betwijfel) dan zou je wel een punt hebben met betrekking tot de significantie van de gemeten resultaten. Maar ook dan, gecopieerde cassettes of cd's werden toch ook nooit meegeteld in de hitparades? Waarom moet dat nu wel met die gratis gecopieerde songs? Maar stop toch eens met raaskallen over dat die gratis downloads legaal of illegaal zijn. We weten het nu wel, en veel van ons (ik in ieder geval) weten dat je daar gelijk hebt. Het is niet illegaal. Alleen dat doet hier helemaal niet ter zake!

radja

heb je ook nog inhoud, geweten, of heb je niks meer te melden dat je niet wil horen dat downloads illegaal zijn? bang om inhoudelijk te reageren op mijn stelling dat discriminatie op prijs, ten voordele van een paar kanalen met zeer klein assortiment (tov het aantal beschikbare legale downloads), allen gesponsord door de platenindustrie, grote invloed zal hebben op het eindresultaat?

Sjors

Harstikke leuk zo'n discussie maar feit is wel dat illegale downloads niet te controleren zijn denk ik. Hiermee bedoel ik niet alleen de betrouwbaarheid van Kazaa of aanverwanten maar van de muzikanten zelf. Als mijn illegale song meetelt dan schrijf ik wel een herhalend scriptje die continue mijn nummer download als klap op de vuurpijl stuur ik het naar mijn vrienden of ik verpak het in een virus aan de rest van de wereld…. en mijn hit staat weldra bovenaan de lijst.. geinig voor weinig… gratis zelfs als je toch al breedband zonder datalimiet hebt.. En terwijl bovenstaande heren elkaar voor rotte vis uitmaken gaat deze jongen er dus met de poet (indirect verkregen door die promotie) vandoor…. Mwahahaha..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond