Deel dit artikel
-

Browser Brave blokkeert Googles 3rd party-alternatief

Een webbrowser moet onder geen enkele voorwaarde informatie over zijn gebruiker en diens gedragingen delen met adverteerders. Tenzij deze persoon daarvoor kiest. Browsermaker Brave deactiveert daarom Googles FLoC-tracker in Chromium, het fundament onder de browser.

Peter Snyder en Brendan Eich zijn de volgende vocale critici op Googles voorgestelde nieuwe reclamesysteem in Chrome. Onlangs liet Oracle ook al van zich horen met “bordeeleigenaar Google wil lid worden van het koor”.

Het draait om het volgende. Binnenkort is het in Chrome, als laatste de grote browsers, niet meer mogelijk om third party cookies en andere trackers uit te lezen. Die technieken worden gebruikt om websurfers persoonsgerichte reclames voor te schotelen. Wetten en normen bannen die praktijk uit. Adverteerders maken zich zorgen of en hoe ze nog persoonsgericht kunnen adverteren. Google ontwikkelde een alternatief met de technisch werktitel FLoC.

Dit FLoC-systeem verzamelt in Chrome informatie over de gebruiker en legt die geanonimiseerd voor aan adverteerders. In deze situatie kunnen ze targeten op doelgroepniveau, ook wel cohort genoemd.

Snyder en Eich vinden dat Google Chrome echter geen actieve, bemiddelende rol mag spelen tussen gebruiker en adverteerder. Dat maakt de browser automatisch onderdeel van het reclamesysteem. Gebruikers kunnen er per definitie niet op vertrouwen dat de bescherming van hun privacy het hoogste belang is. De twee leiders van Brave stellen dat Google bij goede intenties FLoC opt-in zou maken, maar dat lijkt niet het geval.

De Brave-browser, goed voor een marktaandeel van ruim vijf procent, is in technische zin gebaseerd op Chromium. Dat is het open source fundament van Chrome. Brave deactiveert FLoC in zijn verwerking van Chromium om de privacy van zijn gebruiker voor alles te zetten.

Ook de Vivaldi browser heeft zich inmiddels gedistantieerd van FLoC.

Foto: Alan Levine (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond