Deel dit artikel
-

Browserextensie souffleert prijzen aan huizenkopers

De datadienst voor huizenzoekers Walter Living brengt een plug-in voor webbrowsers uit die de prijshistorie van huizen op Funda verklapt.

Betrap de Makelaar‘ heet de extensie voor Chrome en Firefox. Hij is bedoeld om een te verraden dat makelaars huizen van Funda halen en later weer tegen een lagere prijs als nieuw aanbieden, of omgekeerd. Een verkooptrucje voor prijsoptimalisatie. Het bedrijf Walter Living helpt huizenzoekers op dit soort trucs te spotten.

“Achter tien procent van de huizen die op de markt komt, zit een prijshistorie”, is al eens eerder duurder of goedkoper aangeboden geweest. “‘Betrap de Makelaar’ is voor iedereen die een huis zoekt dus nuttig, want het helpt je in je bindingsstrategie.” Dat legt Steven van Wel uit, de ondernemer achter Walter Living.

Walter Living is een nog vrij nieuwe dienst die huizenzoekers helpt met hun oriëntatie op de markt. Het bedrijf harkt alle beschikbare data over een huis, wijk en stad bij elkaar en zet die in historische context. Wat is de intrinsieke waarde, wat is de vraagprijs en hoe hebben de m2-prijzen zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? Dat soort vragen beantwoordt de site gratis. Bovendien geeft het een inschatting wat een realistisch bod is en wanneer dat niet meer realistisch is.

Er worden jaarlijks zo’n tweehonderdduizend huizen verkocht in Nederland. Het merendeel wordt aangeboden via Funda.nl. Dat is dan ook de site waar de browserextensie voor is gemaakt. Van Wel: “We denken erover de plug-in uit te breiden met historie over fotografie om veranderingen in een huis zichtbaar te maken. Zo zie je bijvoorbeeld of er een nieuwe keuken in een huis is gezet.”

De Walter-site heeft maandelijks honderdduizenden bezoekers. De prijzen van de aangeboden diensten variëren van drie euro voor een huisrapport voor een huizenkijker tot vijfhonderd euro voor huizenkopers die een volledig, gevarieerde rapporten willen en 1-op-1 support bij de aankoop van een huis.

Walter Living wordt het meest gebruikt in de vier grote steden, maar opvallend genoeg ook veel door expats die een huis zoeken in Almere en Lelystad.

Foto: Daniel Farrell (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond