Deel dit artikel
-

Brussel: goedkoper sms’en nog voor eind 2008

Eurocommissaris Vivianne Reding wil koste wat kost dat sms’en in het buitenland nog dit jaar goedkoper wordt. Ook mobiel internetten in een andere EU-lidstaat zal niet lang euro’s per megabyte blijven kosten.

Als het echt nodig is, zegt Reding, dan is de verordening tot sms-prijsverlaging er nog voor het einde van het jaar.

De Luxemburgse eurocommissaris hoopt in samenspraak met de Europese telecommarkt de prijzen tot een acceptabel niveau terug te brengen. Ze schuwt het opleggen van prijzen echter niet, zegt ze in een interview met een Duitse krant.

Gemiddeld betalen Europeanen nu 28 cent per sms die ze in het buitenland versturen. Dat is 1 cent minder dan een half jaar geleden. Nederlanders betaalden tot voor kort gemiddeld 51 cent per sms’je in het buitenland, aanzienlijk meer dan het Europese gemideld.

Reding vindt dat het prijspeil nog eens gehalveerd kan worden. Zij acht 10 tot 12 cent per bericht als redelijk, in verhouding tot de kostprijs.

Halverwege volgende maand rondt de eurocommissaris haar analyse van de mobiele datamarkt af. Daaronder valt niet enkel de prijsstelling van sms’en in het buitenland, maar ook mobiel internetten. Daarna zal een verordening worden uitgewerkt. Voordat die van kracht wordt, dienen het Europees Parlement en de raad van ministers hun fiat te geven.

Mobiel internetten in het buitenland kost gemiddeld nu 5,24 euro per megabyte. Reding streeft ernaar dat het tarief dat operators onderling rekenen op 35 cent komt te liggen. De consument zou uiterlijk 1 euro per megabyte moeten betalen. Hoe ze dat wil realiseren, zal ook volgende maand blijken.

Per sms betalen abonnees van de drie netwerkeigenaren in Nederland:

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond