Deel dit artikel
-

Brussel: Nederland moet sportgoksites toestaan

Sites die sportweddenschappen aanbieden mogen de Nederlandse markt op, stelde de Europese Commissie donderdag. Betfair.com hoopt nu op een doorbraak, die De Lotto juist vreest.

De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat Nederland het verbod op het aanbieden van sportweddenschappen zou moeten opheffen. Het huidige monopolie is in strijd met het vrije verkeer van kansspeldiensten.

Het formele verzoek van donderdag is een tweede stap in de ‘inbreukprocedure’. De Nederlandse regering heeft nu nog twee maanden om op het standpunt te reageren, anders stapt de Commissie naar het Europese Hof van Justitie om het openstellen van de markt af te dwingen. Minister Hirsch Ballin liet donderdagmiddag weten op de tijd te zullen reageren.

De Commissie vindt dat Nederland alleen restricties mag opleggen aan gokactiviteiten als ze ‘noodzakelijk, evenredig en niet-discriminerend’ zijn. Internetgokbedrijven klagen al jaren in Brussel over het gokmonopolie van de staat in Nederland.

Een lidstaat mag volgens de Commissie niet aanvoeren dat het aan bestrijding van gokverslaving doet, als het tegelijk reclame maakt voor staatsloterijen, kansspelen en weddenschappen die de eigen schatkist spekken. Nederland voerde volgens Brussel juist recent nieuwe verslavende kansspelen in, waarvoor het veel reclame maakt. Ook schiet de bestrijding van gokverslaving in Nederland tekort, vindt Brussel.

Lotto: donaties in gevaar

De vraag of Nederland de gokmarkt moet openstellen voor nieuwe buitenlandse internetbedrijven speelt al jaren. Twee jaar geleden startte de Europese Commissie al met een onderzoek. Bovendien werden in Nederland door partijen als Ladbrokes en Betfair diverse procedures gevoerd tegen het monopolie van De Lotto. Telkens won De Lotto, omdat in de wet op de kansspelen het aanbieden van gokspellen is voorbehouden aan vergunninghouders. Voor sportweddenschappen is De Lotto dat.

De Lotto hoopt dat het Europese Hof van Justitie oordeelt dat EU-lidstaten ‘zelf het best in staat zijn de vraag te beantwoorden of nationaal kansspelbeleid voldoet aan het Europese recht’. "De Europese Commissie lijkt koste wat het kost haar zinnen te zetten op een grote Europawijde gokmarkt", aldus Veenstra. Volgens hem komen de opbrengsten van de kansspelen nu ‘ten goede aan onze samenleving’. "Deze positieve zaken komen in gevaar bij het accepteren van een ongecontroleerde vrije markt."

Betfair wil ook afdragen

Advocaat Justin Franssen van het Britse Betfair.com noemt dat argument van Veenstra ‘onzin’. "Wij hebben aangegeven aan exact dezelfde regels te willen voldoen als De Lotto, dus inclusief de afdrachten aan de sport en dergelijke. Bovendien blijkt nergens uit dat de Commissie een ongecontroleerde markt wil."

Hij vindt het vreemd dat De Lotto zich nu beroept op fondsenwerving. "Terwijl het nu juist vaste rechtspraak is van het Europese Hof dat het argument ‘verlies aan inkomsten voor de staat en goede doelen’ geen
toegelaten rechtvaardigingsgrond is om het vrije verkeer te beperken", stelt Franssen.

De nieuwe brief van de Europese Commissie is volgens Betfair-advocaat Justin Franssen goed nieuws. "Brussel zegt in feite het verhaal van de regering niet te geloven. Nederland moet met een betere verklaring komen en anders: see you in court."

De Raad van State heeft onlangs besloten om in de rechtszaak tussen Betfair en de Staat prejudiciële vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond