Deel dit artikel
-

BUMA sluit EU-licentie met onlinewinkel Beatport

Auteursrechtenorganisatie BUMA/STEMRA heeft na eMusic opnieuw een EU-licentie afgesloten met een belangrijke online muziekaanbieder. Het gaat om het Amerikaanse Beatport, dat elektronische muziek levert aan deejays.

Onlinewinkel Beatport is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf, gevestigd in Denver. Bij de uitrol in Europa liep men al meteen tegen allerlei problemen aan als het gaat om het uitkeren van het auteursrecht. Zeker achttien maanden lang heeft men grondig alle mogelijkheden onderzocht om de uitbetaling aan rechthebbenden efficiënter te laten verlopen.

Alleen bij BUMA/STEMRA kon het bedrijf terecht voor een licentie die voor alle 27 Europese landen tegelijk geldt. Beatport hoefde dus niet in alle 27 landen apart een licentie te regelen. Andere auteursrechtorganisaties bieden een dergelijk model nog niet. Directeur Cees Vervoord van BUMA/STEMRA zegt dat de licentieovereenkomst zijn organisatie internationaal op de kaart zet.

Overigens is het licentiemodel gebaseerd op behoud van het wereldrepertoire voor elke Europese muziekrechtenorganisatie. Oftewel, voor elk land worden tarieven gehanteerd zoals die gelden in het land waar het auteursrecht wordt geëxploiteerd. Als bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van muziek in Duitsland, dan gelden de tarieven zoals die worden gehanteerd door de Duitse muziekauteursrechtenorganisatie; muziekgebruik in Spanje zal worden afgerekend op basis van de tarieven zoals die door de Spaanse auteursrechtenorganisatie zijn bepaald.

Het grote voordeel van dit model is volgens BUMA/STEMRA dat er wordt geconcurreerd op kosten en diensten van de muziekauteursrechtenorganisaties en dus niet op de tarieven die worden uitgekeerd aan de rechthebbenden. Het inkomen van de auteurs, componisten en muziekuitgevers blijft op deze wijze gevrijwaard van neerwaartse druk die het gevolg zou kunnen zijn van ongebreidelde concurrentie.

En daar is BUMA/STEMRA erg bang voor nu de EU het monopolie op de incasso van auteursrechten wil opheffen. De auteursrechtenorganisaties – in totaal 23 – mogen in de toekomst ook rechtengelden gaan innen in andere landen. BUMA/STEMRA vreest een concurrentieslag die vooral kleinere incasso-instanties niet zullen overleven.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond